Študijska tura 2017

Pravljična Tunizija z otokom Djerba

13.06.2017

V mesecu maju (10.5. - 17.5.2017) smo bili na študijski turi po Tuniziji. Tunizijo smo prepotovali po dolgem in po čez ter spoznavali njene glavne turistične atrakcije.

Od te študijske ture smo bogatejši za veliko informacij o Tuniziji in njeni ponudbi. Vam, našim dragim gostom, bomo lahko posredovali čim več ter čim bolj strokovnih informacij.
Vsak dan bomo s slikovnim gradivom ter opisi predstavili en dan, ki smo ga preživeli v Tuniziji.

Nekaj osnovnih informacij o Tuniziji:

Republika Tunizija je arabska država Severne Afrike, ki na zahodu meji na Alžirijo, na jugu in jugovzhodu pa na Libijo. Obliva jo Sredozemsko morje, in je najsevernejša država Afrike. Štirideset odstotkov dežele zajema največja puščava na svetu, Sahara. Glavno mesto je Tunis. Šteje nekaj več kot 10 milijonov prebivalcev. Uradni jezik je arabski, poleg tega pa Tunizijci zelo dobro govorijo francosko, italijansko, nemško in angleško. Uradna vera je islam in je z 98% muslimanov tudi prevladujoča. Tunizija je 8x večja od Slovenije.
Klima in podnebje
Tunizija leži v subtropskem podnebnem pasu. Širši obalni pas predstavlja sredozemsko, notranjost pa subtropsko suho in polsuho podnebje. Podnebje prehaja od zmernih sredozemskih razmer na severu proti vročim in suhim razmeram na jugu. Prisotni so ekstremi, recimo temperaturni ekstremi, ki poleti visoko presežejo 40°C in pozimi sneženje v gorskih predelih. V severnem delu države je deževno obdobje razpotegnjeno čez hladen del leta, med oktobrom in majem.
Potni dokumenti
Za vstop v Tunizijo potrebujete potni list, veljaven še najmanj 6 mesecev. Otroci morajo imeti svoj potni list. Brez vizuma se potniki v državi lahko zadržijo do 90 dni, vendar morajo imeti potrdilo o izstopu iz države (dokumente, ki dokazujejo povratni let ali nadaljnje potovanje). Prosimo, da vsi, ki niste državljani Republike Slovenije, upoštevate predpise matične države. Nastale stroške neupoštevanja predpisov krije potnik sam.
Denar/kreditne kartice 
Državna valuta je tunizijski dinar (TND). Razmerje valut 1 EUR = pribl. 2,43 TND (tečaj januar 2017). En dinar se deli na 1000 milimov. Cena 1.550 pomeni en dinar in 550 milimov. Denar (EUR, USD) lahko menjate v hotelskih recepcijah, bankah, menjalnicah, kjer obvezno zahtevajte potrdilo o menjavi, kajti le s tem potrdilom boste lahko denar menjali nazaj v drugo valuto. V hotelih večinoma sprejemajo plačilne kartice Eurocard, Mastercard, Visa in Maestro.
NAPITNINA: je v Tuniziji način življenja. Nenapisano pravilo je, da za opravljeno storitev dajete majhne napitnine natakarjem, animatorjem, sobaricam, nosačem, voznikom, skratka vsem, ki imajo opravka z vami (cca 1 TND).
NAKUPI IN BARANTANJE: keramika, srebrnina, usnje, začimbe, datlji, olivno olje, ročno tkane preproge, vodne pipe, itd. V Tuniziji se je za ceno na bazarju in tržnici potrebno pogajati. Nikoli ne plačajte prve cene, ki vam jo pove trgovec. Po navadi lahko ceno znižate za 50 - 70%. Določene trgovine imajo fiksne cene, kjer barantanje ni možno. Za nakupe si vzemite veliko časa in dobre volje.
FOTOGRAFIRANJE IN SNEMANJE: preden fotografirate domačine, še posebej ženske, je dobro, da jih poprej vprašate za dovoljenje. V njihovi veri namreč upodabljanje oseb ni dovoljeno, zato se zna zgoditi, da se Vam bo marsikdo izmaknil fotografskemu objektivu. Prepovedano je fotografiranje ali snemanje uniformiranih oseb in policijskih oziroma vojaških objektov. V muzejih, parkih in podobno je po navadi potrebno doplačati za slikanje. Kvaliteta filmov in baterij, ki jih lahko kupite v Tuniziji, je največkrat slaba.
VODA: obvezno je pitje ustekleničene vode, saj voda iz vodovoda ni pitna in je tudi močno klorirana! V restavracijah bodite pozorni, da prinesejo steklenico vode še zaprto na mizo. Izogibajte se pijači, ki vsebuje ledene kocke. Za osebno higieno je voda iz pipe ustrezna.
 

1. DAN: LJUBLJANA – DJERBA |10. maj 2017

- 10:00 zbor potnikov na letališču Jožeta Pučnika
- 12:00 polet na Djerbo
- Po pristanku transfer iz letališča do hotela El Mouradi Djerba Menzel 4* (all inclusive).
- Nastanitev, večerja in nočitev.
 
DJERBA - mirna – manj dogajanja, primerna za družine - veliko plantaž oljk - življenje teče počasi - zelo hitro vozijo - hiše revne, pred hišami in tudi drugje smeti.
 
Hotel El Mouradi Djerba Menzel 4* - bolj 3*sup oz. bazične 4* - primerno za družine - otroško igrišče, otroški bazen - peščena plaža ob hotelu – postopen vstop v vodo - bari ob bazenu - Wi-fi brezplačen pri recepciji, baru, v sobah ga ni - animacija (karaoke, vodena animacija z animatorji) - izven hotela sicer ni dogajanja, mesto dosegljivo s taksijem cca. 5-10 min vožnje (varno, taksi naročiš na recepciji, pokličejo in pridejo iskat, cena 5 dinarjev na smer na taksi ne glede na število oseb) - all inclusive – vsi obroki samopostrežni o izbira hrane ni tako velika (zajtrk – kava, kosmiči, marmelada, roglički, palačinke, sir, salama, kruh kosilo – riž, solata, govedina, zelenjava, sladice večerja – poleg že naštetega za kosilo še pice) - sobe standard in superior (boljša oprema) ter bungalovi – prostorne, balkon s stoli.
 

2. DAN: DJERBA – MATMATA – DOUZ |11. maj 2017

- 08:00 zajtrk
- 09:00 odkrivanje južnega dela otoka (El Kantara, Guellala, najvišja točka otoka)
- 11:00 vkrcanje na trajekt do celinske Tunizije
- 13:00 prihod v Matmato in kosilo
- 14:00 obisk tradicionalne berberske hiše
- 14:30 vožnja v smeri proti Douzu
- 15:30 prihod v Douz in nastanitev v hotelu El Mouradi Douz 4* (polpenzion)
- 17:30 jahanje kamel ob sončnem zahodu
- 18:30 vrnitev v hotel El Mouradi Douz 4*, večerja. Prosto.
 
TRAJEKT Djerba – Tunizija cca. 30 min CELINSKA TUNIZIJA - velika razlika med južnim (bolj tradicionalen, manj razvit – se morajo znajti tudi glede vode in ostalih dobrin za preživetje, zelo malo zelenja, majhne vasice, ženske z zelo malo oz. nič pravic, v kavarnah na kavi vidimo lahko samo moške) in severnim delom (bolj moderen, bolj razvit, večja mesta, bolj moderne trgovine – Zara, Beneton…več zelenja, gozd, ženske več pravic, bolj moderno tudi oblečene, v kavarnah opazimo tudi ženske) - puščavski viharji značilni za čas pomladi in pozno jeseni.
MATMATA - mesto, ime izhaja iz berberskega plemena - še danes tam živijo berberi - obiskali smo tudi tradicionalno berbersko hišo (izgled kot rovi pod zemljo, v sredini je dvorišče) - v podzemnem hotelu imeli kosilo, ki ga imajo tudi gostje v safari programu.
DOUZ - mesto z okoli 40.000 prebivalci - vrata puščave - znani po karavanah kamel
Hotel El Mouradi Douz 4* - majhen hotel - primeren za program safarija (običajno potniki, ki se odločijo za safari, bivajo eno noč v tem hotelu) - bazen + notranji bazen - mestni hotel, ni plaže - klima ne dela - Wi-fi brezplačen pri recepciji, v sobah ga ni - polpenzion – vsi obroki samopostrežni o zajtrk – kava, kosmiči, marmelada, roglički, jajca, palačinke, maslo, kruh, sir večerja – krompir, omaka, zelenjava, makaroni, klobasice, solate - sobe standard – prostorne, ni balkonov.

 

3. DAN: DOUZ – CHOTT EL JERID – TOZEUR – KAIROUAN – YASMINE HAMMAMET |12. maj 2017

- 05:30 zajtrk in odjava iz hotela
- 06:00 vožnja v smeri največjega slanega jezera v Tuniziji, Chott el Jerid – krajši postanek
- 08:00 prihod v Tozeur ter vožnja »off road« s terenskimi vozili do Oung Jmela ter do gorskih oaz Chebika in Tamerza
- 13:00 kosilo v hotelu El Mouradi Tozeur 4*
- 14:00 vožnja proti mestu Kairouan
- 18:00 prihod v Kairouan – kratek postanek in zunanji ogled velike mošeje Sidi Oqba
- 18:15 vožnja proti Hammametu
- 19:30 prihod v Hammamet ter namestitev v hotelu El Mouradi Hammamet 5* (ultra all inclusive) Večerja in nočitev.
 
DOUZ – TOUZER cca. 2 uri vožnje.
NAJVEČJE SLANO JEZERO v Tuniziji - Chott el Jerid - vode ni, morje se je umaknilo, vidijo se še »manjše luže« vode, blato - sol iz jezera uporabljajo bolj za industrijo - veliko soli izvozijo (tudi k nam, uporabljamo jo za posipanje cest).
CHEBIKA & TAMERZA – gorske oaze & vožnja »off road« s terenskimi vozili - oaze so v privatni lasti - voda je topla.
Hotel El Mouradi Tozeur 4* - tudi eden izmed hotelov, ki se lahko uporabi za nastanitev v safari programu.
KAIROUAN - četrto sveto mesto muslimanov - prestolnica ročno izdelanih preprog - tu se nahaja tudi največja mošeja Sidi Oqba.
HAMMAMET - eden izmed najbolj priljubljenih letovišč
Hotel El Mouradi Hammamet 5* - primerno za praktično vse – pare, družine, starejše - otroško igrišče, otroški bazen, mali notranji bazen - peščena plaža čez cesto – postopen vstop v vodo, primerno tudi za majhne otroke - do centra mesta cca. 3-5 min hoje – medina, bazar, zabaviščni park, veliko restavracij, trgovin - Wi-fi brezplačen povsod - ultra all inclusive – vsi obroki samopostrežni, velika izbira hrane o zajtrk – kava, sok, jajca, kosmiči, marmelada, roglički, namazi, sir, salama, kruh, sadje o kosilo – solate, solate z morskimi sadeži, govedina, zelenjava, testenine o večerja – podobna izbira kot kosilo - sobe, lepe in prostorne.
 

4. DAN: HAMMAMET – TUNIS – CARTHAGE – SIDI BOU SAID |13. maj 2017

- 08:30 zajtrk
- 10:00 ogled golf igrišča Citrus
- 12:30 kosilo v hotelu El Mouradi Hammamet 5* ter odjava iz hotela
- 13:30 vožnja proti glavnemu mestu Tunis
- 15:00 ogled ostankov punskega imperija pod zaščito Unesca, Kartagine ter sprehod čez idilično modro-belo vasico Sidi Bou Said
- 18:30 prihod v Gammarth ter nastanitev v hotelu El Mouradi Gammarth 5* (polni penzion) Večerja in nočitev.
 
Hotel El Mouradi Menzah 4* - ob hotelu EM Hammamet – si delita zunanji bazen, sicer sta ločena objekta.
GOLF IGRIŠČE CITRUS - 10 min vožnje od hotela EM Hammamet - po velikosti se igrišče lahko primerja z igrišči na Tenerifih - nudijo možnost hrambe golf opreme v času bivanja v hotelu - igrišče ima 2x 18 lukenj + 9 lukenj.
KARTAGINA in vasica SIDI BOU SAID - Kartagina ponuja ogled ostankov punskega imperija pod zaščito Unesca - modro-bela vasica Sidi Bou Said – Tunizijski Santorini – ozke ulice, veliko trgovin, možnost nakupov…
 

5. DAN: TUNIS – PORT EL KANTAOUI |14. maj 2017

- 08:00 zajtrk
- 09:00 prihod v center Tunisa, prosto za raziskovanje mesta ali nakupovanje v medini
- 12:30 kosilo v hotelu El Mouradi Gammarth 5*
- 13:30 vožnja proti mestu Port el Kantaoui
- 16:00 prihod v Port el Kantaoui, prosto za ogled marine
- 17:00 prihod in nastanitev v hotel El Mouradi Palace 5* (ultra all inclusive) Večerja in nočitev.
 
TUNIS - glavno mesto Tunizije - veliko, zanimivo, veliko možnosti nakupov – pravi bazar, barantanje.
Hotel El Mouradi Gammarth 5* - primerno za pare, družine - cca. 15 min vožnje od glavnega mesta Tunis - peščena plaža čez lokalno cesto – postopen vstop v vodo, primerno tudi za majhne otroke - lokali z dogajanjem cca. 500-1000m od hotela - otroško igrišče, otroški bazen - animacija - Wi-fi brezplačen povsod - all inclusive – vsi obroki samopostrežni, velika izbira hrane – hrana kot v vseh hotelih - sobe, lepe in prostorne, klima, balkon.
PORT EL KANTAOUI - cca. 2 uri vožnje od hotela EM Gammarth 5* - slabe 5 min vožnje od hotela El Mouradi Palace 5* je marina - do mesta Sousse 15 min vožnje - do El Jem-a cca. 1 ura.
Hotel El Mouradi Palace 5* - primerno za pare, družine - do peščene plaže 300 m hoje čez resort – postopen vstop v vodo, primerno tudi za majhne otroke - otroško igrišče, otroški bazen - bar na plaži - animacija, dogajanje, tudi nočno dogajanje - Wi-fi brezplačen povsod - all inclusive – vsi obroki samopostrežni, velika izbira hrane – hrana kot v vseh hotelih - sobe, lepe in prostorne, hladilnik.
 

6. DAN: PORT EL KANTAOUI – EL JEM – GABES - DJERBA |15. maj 2017

- 07:00 - 10:00 zajtrk
- 10:00 odhod proti mestu El Jem, kjer stoji eden največjih in najbolj ohranjenih rimskih amfiteatrov
- 11:00 postanek za ogled amfiteatra in kosilo
- 13:00 vožnja proti mestu Gabes (Djerba)
- 19:30 prihod na Djerbo in nastanitev v hotelu El Mouradi Djerba Menzel 4* (all inclusive) Večerja in nočitev.
 
EL JEM - eden največjih in najbolj ohranjenih rimskih amfiteatrov.
 

7. DAN: DJERBA – Djerba Explore park (krokodilja farma) |16. maj 2017

- 07:00 - 10:00 zajtrk in dopoldan prosto
- 15:00 obisk krokodilje farme v Explore Park Večerja in nočitev v El Mouradi Djerba Menzel 4*.
 

8. DAN: DJERBA – LJUBLJANA |17. maj 2017

- Zgodnja odjava iz hotela in transfer do letališča Djerba Zarzis.
- 08:00 polet proti Ljubljani
- 11:15 predviden pristanek na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana
 
DODATNI IZLETI 
- celinska Tunizija
o safari 3 dni
o safari 2 dni
o ZOO park – poldnevni izlet – park se nahaja med mestoma Sousse in Hammamet, šov morskih levov, delfinov ni, razteza se na 36ha, urejene poti za hojo, živali niso v kletkah zato imajo le-te veliko življenjskega prostora
o tradicionalna večerja s folkloro + predstava o izlet v glavno mesto Tunis
o celodnevni izlet v Kairouan, Sousse, Medino, Port el Kantaoui
- otok Djerba
o poldnevni izlet po otoku (Sinagoga, muzje, tržnica in možnost nakupov)
o Sahara 1 dan (Matmata - berberi in Douz – jahanje kamel)
o Sahara 2 dni (Gabes – tržnica začimb, Matmata – berberi, Jeepi, Off road)
o obiska krokodilje farme – Djerba Explore park
o otok flamingov – do tja vožnja z gusarsko ladjo cca. 1 uro, tam prosto do kosila, kopanje, peščena plaža, tudi za družine, kosilo, animacija in zabava, flaminge možno videti pozimi
 
ARABSKI SLOVARČEK
salam alejkum / aslema – dober dan
la / le – ne
shukran (šukran) – hvala
le shukran – ne, hvala
habibi – moja ljubezen, moja draga
habib – ime za moškega, ljubček
habiba – ime za žensko, ljubica
me – voda
buza me – plastenka vode
bira – pivo
zus – dva
zus bira – dva piva



Povezane novice

26 okt

Beograd - fotozgodba

Kareta je obiskala Beograd ob skupnem zasedanju vlad Republike Slovenije in Republike Srbije!
preberi več

22 nov

Dnevi slovenskega turizma, Zagreb 2016

Predstavitev slovenske turistične ponudbe v Zagrebu
preberi več

09 nov

Gruzija & Armenija - fotozgodba

Potopisno predavanje v Kavarni+ na Ravnah
preberi več

09 nov

Jordanija - fotozgodba

Potopisno predavanje v Kavarni+ na Ravnah
preberi več

16 nov

Salento - Puglia fotozgodba

Obiskali smo deželo na skrajnem koncu italijanskega škornja!
preberi več

Turistična agencija Kareta - logotip
Turistična agencija s srcem.