Flike pa zos
23.03.2016
Potrebujemo:
Flike
- 40 dag moke
- malo žličko soli
- mlačna voda
Posoljeno moko zmešamo z mlačno vodo, ki je prilijemo toliko, da dobimo fino testo, ki je primerno za razvaljati. Razvaljamo ga na čim bolj tanko plast in ga nato zrežemo na poljubno velike flike (cca 3x2 cm). V vmesnem času zavremo vodo, ki jo prav tako narahlo posolimo. Narezane flike vsujemo v vrelo vodo in jih kuhamo od 5 do 7 minut. Flike precedimo in zabelimo z domačimi grumpi.
Krompirjev zos s hrenom
8 večjih krompirjev razrežemo na manjše kose in jih skuhamo v slani vodi. Kuhan krompir odcedimo in pretlačimo.
Vmes pripravimo prežganje, za katerega potrebujemo:
- 2 žlici moke
- 1-2 žlici olja
- hren po okusu (3 žlice)
- malo kisa
Moko pražimo na rahlem ognju, ko zadiši, dodamo olje, hren in malo kisa. Vse to zmešamo v gladko zmes in to zmes dodamo prej pretlačenemu krompirju. Vse skupaj pretlačimo in zmešamo, da dobimo primerno gladek zos.