Okusne poti slovenske obale

Pridružite se nam na doživljanju pešpoti z degustacijami v okolici Pirana. Na sproščujočih pohodih boste spoznali zgodbe okolice, atraktivne vedute in degustirali okusno lokalno hrano, zato izkoristite edinstveno priložnost, da jih občudujete z drugačnih perspektiv. Navdušila vas bo izjemna naravna in kulturna krajina ter navezava stikov z lokalnim prebivalstvom. 

Skupaj doživimo obalne pešpoti piransko-portoroškega območja z degustacijami lokalnih dobrot. Zakaj si ne bi tudi vi začinili svojega oddiha z doživljanjem slikovitega piransko-portoroškega prostora? 

Že poznate šarm naših prikupnih urbanih obalnih naselij: Pirana, Portoroža, Seče, Lucije, Strunjana in Fiese? 

Sigurno še ne dovolj dobro, da bi se po njih samozavestno odpravili sami in tudi na nekaterih mestih žal niso dovolj dobro označene, da bi se samostojno brezskrbno znašli, z nami pa je to mogoče, saj tukaj je: Ekskluzivna serija šestih nezahtevnih pohodov z degustacijami gastronomskih zakladov Istre in z dih jemajočimi panoramskimi razgledi.

Že samo misel, da se sprehajamo ob klifih in vijugamo med oljčnimi nasadi ter uživamo razglede na morje in širšo okolico, nas definitivno premami. Vendar to ni le sanjska pravljica, te pešpoti resnično obstajajo in čakajo, da vas popeljejo odkrivat skrite kotičke miru mediteranskih gozdičkov ter uživat v cvetoči naravi, ob tem pa si osvežimo pljuča z svežim morskim zrakom.

Ta doživetja vam na zlatem pladnju ponujam kot organizirane in vodene Piranske pešpoti z degustacijami lokalne hrane, aktivnim turistom prikažem čudovite razglede in zeleno okolico najbolj turistične slovenske občine. 

Če imate radi aktiven način življenja, lepe zelene razglede, klepet v prijazni družbi ter radi okušate lokalno hrano na domačih lokacijah, potem je paleta PIRANSKIH PEŠPOTI Z DEGUSTACIJAMI odlična priložnost in prava izbira, ki vam bo nedvomno pustila posebne spomine na nepozabna doživetja zgodb, ki jih ustvarja narava v spomladanskem in jesenskem času. 

Spomladi jih redno organiziramo marca, aprila in maja. Jeseni pa septembra, oktobra in novembra. 

VSAK DAN V TEDNU DRUG POHOD:

1. dan: MED ZALIVOMA DO JEZERA IN SKOZI TUNEL

Iz Belega Križa nas „kozja“ stezica skozi neokrnjeno naravo in goščavo vodi do Fiese z jezerom, tik ob morju. Po tlakovani potki se nato vzpenjamo proti Pacugu in nato se spuščamo proti Strunjanu, po gozdni poti nas spremljajo prekrasne panorame Strunjanskih solin, morske lagune Stjuže in gojišča školjk. Skozi temen tunel nekdanje ozkotirne železnice Trst-Poreč, nato pridemo iz mirnega zelenega solinarskega Strunjana v monden živahen sončen Portorož. Parenzana je danes prijetna kolesarska pot zdravja in prijateljstva. 

Žejni ne boste, saj dobite tudi plastenko vode 0,5 l. Lačni tudi ne ☺ Na koncu se bomo ustavili v Portorožu v restavraciji Prego in si privoščili istrske testenine-fuži s tartufi in ob kozarcu vina in izvedeli kako so se znašli na naši mizi.

2. dan: NARAVA KRAJINSKEGA PARKA STRUNJAN

Prikupna, obiskovalcem prilagojena z informativnimi tablami je pešpot v Strunjanskem Krajinskem parku. Poteka po robu enega najvišjih klifov Jadrana in vključuje panoramski razgled iz Strunjanskega Križa na najlepšo plažo Slovenske Obale, Mesečev zaliv. Na kratko se bomo spustili tudi do cerkve Marijinega prikazovanja, saj predstavlja najpomembnejšo romarsko točko v Slovenski Istri. Spoznali bomo tudi edino morsko laguno Stjužo in ter mogočni pinijev drevored. 

Žejni ne boste, saj dobite tudi plastenko vode 0,5 l. Lačni tudi ne ☺ Čaka nas postanek v Strunjanu na kmetiji Giassi. Gospodar Franco nam pokaže nasade kakijev in artičok in ponudi različne jedi in pijače, narejene iz njih.

3. dan: NAD LUCIJO ČEZ LUCAN, KAMPOLIN IN LIMINJAN

Največje naselje piranske občine je Lucija, odkrili bomo, da je njena neposredna okolica zelo barvita in privlačna. Na tej pešpoti se Lucijski predel povezuje s Strunjanskim. Razgledovali se bomo po nasadih oljk, ki krasijo grič Lucan, naš pogled bo segel tudi čez polotok Seča s Sečoveljskimi solinami v ozadju. Na najvišjih točkah te odkrijemo lepote hrvaškega predela severne Istre. 

Žejni ne boste, saj dobite tudi plastenko vode 0,5 l. Na poti pa se bomo ustavili na travniku in zaužili odličen paket: ''Istrski Zajtrk'', ki nam ga dostavi ''domačinka Šavrinka'' Čaka vas tudi mini kviz o istrski kulinariki.

4. dan: SKRIVNOSTI SEČE IN SEČOVELJSKIH SOLIN

Umaknili se bomo v drugačen svet in objeli zeleni košček Portoroža, to je polotok Seča, s pogledi na morje. Občudovali bomo mednarodno razstavo kamnitih skulptur na prostem, Formo vivo, občutili bomo spokojnost, pogled na Portorož iz drugačne perspektive, pravljica z naslovom soline, edinstveno »mostišče« kanala sv. Jerneja s starimi lesenimi plovili. 

Žejni ne boste, saj dobite tudi plastenko vode 0,5 l. Lačni tudi ne ☺ Ustavili se bomo na Seči na kmetiji Gramona in se razvajali z aromatiziranimi oljčnimi olji s pomarančo in limono. Zraven se prileže še kruh z domačim oljčnim namazom, ki ga lahko še dodatno namakamo-''točamo'' v domače oljčno olje. Zraven pa bodo na voljo tudi vložene oljke. Prisluhnemo še gostiteljici Nini, ki slikovito predstavi zgodbo kmetije. Spoznali bomo postopke obiranja in predelave tekočega zlata. Spremljevalne aktivnosti pa bodo obiranje oljk ali opazovanje obrezovanja oljk.

5. dan: RAZGLED S ŠENTJAN NA PORTOROŽ IN STRUNJAN

Bližina morja in pogled tja daleč od tujih obal in gorovij dajeta tej poti poseben šarm. Iz mondenega Portoroža se bomo povzpeli in ga iz vrha opazovali raznolike kulturne krajine, ki nas bodo obdajale, občudovali bomo zeleno Strunjansko dolino in tudi živahno Portoroško plažo. Vzpon nas bo nagradil s posebnimi vedutami.                    

Žejni ne boste, saj dobite tudi plastenko vode 0,5 l. Ustavili pa se bomo tudi v manjši družinski vinski kleti, kjer bomo z zavezanimi očmi okušali domača istrska vina, najbolj znana sta refošk in malvazija. Le okus in vonj vam bo sporočil katero vino vam bolj ugaja. Za konec bomo okusili še tipično istrsko mineštro - Bobiče v restavraciji Boem s čudovitim razgledom iz Belega Križa proti Fiesi. Treba pa vam bo  po okusu ugotoviti vse sestavine Bobičev.

6. dan: OBJEM IN PANORAMA SREDNJEVEŠKEGA PIRANA

Piran se nam bo predstavil v drugačni luči. Objeli bomo mestece skoraj tako kot ga je včasih objemalo obzidje. Mesto je še bolj fotogenično, še posebej, če ga gledamo zviška. Naša pot bo slikovita, nezahtevna in rahlo strma. Občudovali bomo mestece iz čisto drugačne perspektive kot vsi množični obiskovalci tega kulturnega bisera. 

Žejni ne boste, saj dobite tudi plastenko vode 0,5 l. Lačni tudi ne ☺ Ustavili se bomo v Gostišču Pirat v Piranu, na degustaciji ribjega namaza Bakala in odlični školjki Kapesante. Zraven se prileže še kozarec dobrega vina. Prisluhnili bomo tudi Istrski glasbi in se morda zavrteli ob njenem ritmu.

Informacije o ponudbi

Cena: 0,00 €

Minimalno število oseb: 4

Cena vključuje:

  • vodenje in organizacija

  • animacija-doživetje v naravi z vsemi čutili

  • družbo z ostalimi pohodniki

  • spoznavanje okolice

  • plastenka vode 0,5l 

  • uporaba pohodniških palic

  • za otroke do 6 leta so pohodi brezplačni

  • za otroke od 6 do 14 leta velja polovična cena

  • pokušina pristnih domačih pridelkov na okoliških kmetijah in domačijah

  • degustacije okusnih lokalnih dobrot postreženih v gostilnah in restavracijah

Doplačila po želji:

prevoz do kraja začetka pohoda, dodatni ogledi in vstopnine

Opombe:

SPLOŠNE INFORMACIJE O POHODIH

Potek poti: Krožni pohod

Dolžina poti: 4-10 km

Trajanje pohoda: 3-4 h (10h-14h)

*odvisno od ritma skupine, fizične zmogljivost, hitrosti hoje, vremenskih razmer,

števila gostov in časa degustacije

Težavnost: nezahtevne pešpoti, zelo lahki pohodi

Oprema: pohodniška oprema in obutev, primerna glede na vreme

*Organizator si pridržuje pravico do sprememb v programu, glede lokacije in časovnega razporeda ali odpovedi zaradi neprimernih vremenskih razmer. Časovni okvir pohoda ni nikoli fiksen, vedno se prilagaja zahtevam, potrebam in željam udeležencev.

Rezervacija

Dodatne informacije

TERMINI POHODOV

Naše doživljajske pohodniške zgodbe organiziramo v spomladanskih mesecih (marec, april, maj) in jesenskih mesecih (september, oktober, november) in se odvijajo šestkrat tedensko. Organiziramo jih redno in sicer ob določenih dnevih. Le v primeru slabega vremena ali premalo prijav posamičen izlet odpade.  V teh primerih se vam prijavnina vrne v roku 24ur, ali pa se po dogovoru pohod predstavi na naslednji termin. Za zaključene skupine je možen datum kadarkoli po predhodnem dogovoru.

 

DAN

V TEDNU 

IME PEŠPOTI Z DEGUSTACIJO IN ANIMACIJO

ZBIRNO MESTO IN TRAJANJE

POSTANEK

DEGUSTACIJA

LOKALNE HRANE

SKUPNA

CENA


Ponedeljek

1 OBJEM IN PANORAMA SREDNJEVEŠKEGA PIRANA

TIC

PIRAN

10h-14h

GOSTIŠČE

PIRAT

PIRAN

RIBJI NAMAZ BAKALA IN 

ŠKOLJKA KAPESANTE

 EUR

 

Torek

2 RAZGLEDI S ŠENTJAN NA PORTOROŽ IN STRUNJAN

TIC

PORTOROŽ

10h-14h

KMETIJA BUBOLA

ŠENTJANE

RESTAVRACIJA BOEM 

BELI KRIŽ

2 x dcl

REFOŠK IN

MALVAZIJA

in BOBIČI- 

ISTRSKA MINEŠTRA

 EUR

 

Sreda

3 SKRIVNOSTI SEČE IN SEČOVELJSKIH SOLIN 

TIC

PORTOROŽ

10h-14h

KMETIJA

GRAMONA

SEČA

OLJČNO OLJE Z AROMO,

VLOŽENE OLJKE, NAMAZ

EUR


Četrtek

4 NAD LUCIJO ČEZ LUCAN, KAMPOLIN IN LIMINJAN

TPC

LUCIJA

10h-14h

TRAVNIK

NA LUCANU

ISTRSKI 

ZAJTRK

 EUR

 

Petek

5 NARAVA KRAJINSKEGA PARKA STRUNJAN

AP STRUNJAN

10h-14h

KMETIJA

GIASSI

STRUNJAN

KAKI 

ali ARTIČOKE 

 EUR


Sobota 

6 MED ZALIVOMA DO JEZERA IN SKOZI TUNEL

TIC

PORTOROŽ

10h-14h

RESTAVRACIJA 

PREGO

PORTOROŽ

ISTRSKI FUŽI S TARTUFI

 EUR

Galerija slik

Zemljevid lokacijeRezervacija

- prijetne poti ob slovenski obali

- degustacije lokalnih dobrot

- lokalni vodniki, ki vam razkrijejo skrite kotičke

Rezervacija

Povezane ponudbe

Celodnevni izlet

Potujoče praznovanje

Praznovanje na busu ali v kombiju s turističnim vodnikom!

0,00 € / osebo
Celodnevni izlet

»Streha Koroške« vabi

Sedaj se začne raziskovanje s pomočjo naših različnih paketov!

24,00 € / osebo
(2 nočitvi)

Vse lepote Istre

Odpotujte z nami v Istro!

0.00
Turistična agencija Kareta - logotip
Turistična agencija s srcem.