Na piciklo s Koroške v Solčavsko

Dežela pod Peco ter Solčavsko sta prepredeni z neštetimi potmi, primernimi tako za priložnostne, kot za najbolj zagrizene kolesarje. Po njih lahko korak za korakom odkrivate skrivnosti gozdov in glasno tišino planin, zaužijete vso zelenilo polj in travnikov, vdihavate žuborenje bistrih potokov in zasanjanih jezerc ter spoznavate raznovrstne sadove ljudskega ustvarjanja. Možnosti za potepanje z gorskimi kolesi je v našem gorskem kolesarskem okolju neskončno, višine in strmine okoliških gora pa so narejene za užitke. 

1. dan: Prihod, spoznavni večer, kulinarično doživetje na turistični kmetiji

 Prihod na Koroško, natančneje v Črno na Koroškem, katere vaško jedro je bilo leta 2011 izglasovano za najlepše v Sloveniji. Ime Črne so v svet ponesli mnogi znani ljudje - športniki ter kulturniki, kot so na primer bratje Pudgar, Katjuša Pušnik, Tina Maze, Mitja Kunc, Aleš Gorza, Nataša Lačen, Samo Vidovič, pevca Fredy Miler, Milan Pečovnik - Pidži, skladatelj Mojmir Sepe,… Črna je poznana po tem, da je izhodišče za številne pohode na najvišje Koroške vrhove: Peca, Raduha, Olševa, Smrekovec. V bližini najdemo največjo in najstarejšo lipo na Slovenskem – Najevska lipa. Črna je imela prvo krožišče v srednji Evropi. Na začetku si bomo ogledali muzej olimpijcev v centru Črne ter etnološko zbirko. Nato se bomo napotili do turistične kmetije Plaznik, kjer bomo tudi prenočili. Še pred tem se bomo preizkusili v kuhinji, kjer bomo s pomočjo gospodinje pripravili bogato tipično Koroško večerjo (kulinarična delavnica).

2. dan: Kolesarjenje v deželi Kralja Matjaža z izkušenim kolesarskim vodnikom

Prvi kolesarsko obarvani dan bomo izkoristili tako, da se bomo po malici polni energije podali na ravnico Mitnek pod Peco, kjer bo tudi start naše kolesarske dogodivščine. Mitnek je znan predvsem kot lokacija, kjer vsako leto poteka zimska prireditev Gradovi Kralja Matjaža, kjer se izbira najlepša ter najboljša snežna skulptura, posvečena ''Koroškemu spečemu kralju''. Dobrodošlico nam bo zaželel sam Perkmandlc, škrat iz podzemlja Pece, ki nam bo na kratko predstavil kako je življenje v teh krajih potekalo v preteklosti. Od njega bomo dobili tudi ''čarobni'' napoj, s katerim bomo preživeli vse kolesarske ''napore''.

Primerno kolesarsko turo vam bomo predlagali kar na terenu na podlagi vaših želja in sposobnosti, naše izkušnje pa so zagotovilo, da bodo vsi iz vaše skupine pri kolesarjenju resnično uživali. V osnovi lahko kolesarji izbirajo med dvema turama, daljšo z okoli 20 km dolžine ter 580 višinskimi metri vzpona ter spusta ter krajšo, 15 km dolžine ter 420 višinskimi metri vzpona ter spusta. Med samo traso so predvideni krajši postanki za počitek ter en daljši postanek za kosilo na idilični lokaciji na planinski koči na Pikovem (doplačilo).

Konec - cilj ture je enak izhodiščni lokaciji, Mitnek pod Peco, saj gre za krožno turo. Tukaj bo nekaj časa za počitek, opcijsko lahko izberete med ribolovom (doplačilo), po principu, kolikor uloviš, toliko plačaš, ulov pa vam lahko tudi pripravijo kar na mestu, lahko pa se preizkusite tudi v jahanju konj (doplačilo) ter kegljanju, v lesenem rudarskem kegljišču (doplačilo).

Sledila bo vožnja v sosednjo dolino, Solčavsko, kjer vas čaka sprejem in namestitev na Turistični kmetiji Rogar z večerjo. Na kmetiji so znani predvsem po suhomesnih izdelkih, jagnjetini, sirovih štrukljih in borovničevem zaviteku.

3. dan: Kolesarjenje po Solčavski panoramski poti in obisk Potočke zijavke

Turistična kmetija Rogar se nahaja na 1250 m tik ob panoramski cesti in je del območja Nature 2000, obdana z gozdovi in travniki s čudovitim razgledom na Raduho in Olševo. 

Po okusnem domačem zajtrku se bomo napotili na lahkotno kolesarjenje po poti najlepših razgledov skozi bisere naravne in kulturne dediščine Solčavskega. 

 »Skupaj s pastirčkom Krištofom vas vodimo po sledeh njegovih izgubljenih ovčk iz prikupne Solčave po poti trdnih gospodarjev in njihovih pastirjev.«

S kolesom se najprej peljemo mimo cerkve Sv. Duha, nato mimo številnih gostoljubnih visokogorskih kmetij, ki že stoletja pridelujejo kar ponuja narava in ustvarja človek z ljubeznijo.  Ob poti se ustavimo ob naravnem spomeniku, izviru kisle vode bogate z železom. Na izvir naletimo 50 m pod Solčavsko panoramsko cesto, blizu kmetije Klemenšek.

»Bo morda Krištof našel svoje ovčke pri prav posebnem in enkratnem izviru kisle vode, tako polnem železa, da so še kamni rjasti, tam, kjer izvira in teče? Nekateri verjamejo, da zagotavlja večno mladost, zagotovo pa zdravi in daje veselje in moč. Izvir je stalen in močan, če vode ne popije mladi Lintver, neugnani zmaj.«

Pot nadaljujemo proti Pavličevem sedlu (1339 m visok prelaz v Kamniško-Savinjskih Alpah na orografski meji s Karavankami). Ime je dobil po kmetu Pavliču, na tem mestu pa teče državna in nekdanja deželna koroško-štajerska meja, tu se orografsko tudi končujejo Kamniško-Savinjske Alpe. Solčavska panoramska cesta vas razvaja z dih jemajočimi razgledi na vrtoglave vršace in prelestne doline kot sta Logarska dolina ter Matkov kot.  Najprej bomo zavili v Matkov kot, od koder se bomo spustili v Logarsko dolino. Našo 26,5 km dolgo vožnjo na koncu sklenemo s kolesarjenjem po Logarski dolini. Naredili bomo približno 564 višinskih metrov vzpona ter 1064 metrov spusta. Zjutraj pa predhodno izvedemo transfer lastnega prevoza na sam cilj – parkirišče pred vstopom v Logarsko dolino.

Izlet lahko sklenemo tudi v majhni alpski vasici Solčava, kjer se uradno tudi zaključi Solčavska panoramska cesta. Solčava je  umeščena v ozko in globoko dolino reke Savinje, v Zgornji Savinjski dolini, v naročju Kamniško-Savinjskih Alp in Karavank. Vas s svojo posebno trško arhitekturo predstavlja esenco urbanizma Solčavskega, ki je v letu 2009 prejelo naziv »Evropska destinacija odličnosti (EDEN)«. Solčava je hkrati središče istoimenske občine. Vredna obiska je tudi Gotska cerkev Marije Snežne ter Center Rinka z stalno razstavo o življenju in naravi Solčavskega.

Informacije o ponudbi

Cena: 135,00 €

Cena vključuje:

1x polpenzion na turistični kmetiji na Koroškem in 1x polpenzion na turistični kmetiji na Solčavskem, dvakrat turistična taksa, priprava jedi za večerjo na turistični kmetiji na Koroškem, organizacija izleta, program Perkmandlc, najem kolesarskega vodnika, vodena tura drugi in tretji dan, ogled olimpijske sobe v Črni na Koroškem, zemljevid poti, informacije o poti, asistenca na poti.

Doplačila po želji:

Enoposteljna soba, kosilo, izposoja koles (omejeno število), aktivnosti na ravnici Mitnek (ribolov, jahanje konj, kegljanje), dodatno zdravstveno in nezgodno zavarovanje.

Rezervacija

Dodatne informacije

Naslov stolpca 1Naslov stolpca 2Naslov stolpca 3
Poudarjena vsebina 1 Vsebina 2 Vsebina 3
Poudarjena vsebina 1 Vsebina 2 Vsebina 3
Poudarjena vsebina 1 Vsebina 2 Vsebina 3

Galerija slik

Predstavitveni video

Zemljevid lokaciježe od
135,00 €

Pridite na tridnevni aktivni izlet ter doživite Koroško in Solčavsko iz prve roke!

  • Kolesarjenje v deželi Kralja Matjaža
  • Kulinarično razvajanje na turistični kmetiji
  • Vožnja s kolesi po Solčavski panoramski cesti z razgledom na Logarsko dolino

 

Cena: 

  • 135 €/osebo;  (pri najmanj 8 osebah)
  • 155 €/osebo;  (pri najmanj 5 osebah)   

Povezane ponudbe

(3 nočitve)

Picikl profi na Koroškem

Pridi na tridnevni aktivni izlet na Koroško ter se preizkusi kot izkušeni gorski kolesar!

139.00
(3 nočitve)

Grta pa dovta - okovo in okovo

Tridnevni izlet na Koroškem - doživite najboljše kolesarske ture na Koroškem!

125.00

Povezane novice

11 okt

Dežela Pece - fotozgodba

Skupina DI Logatec se je 8.10.2016 podala na izlet na Peco!
preberi več

06 jun

Intervju z vodjo Koroške turistične agencije Kareta - Nino Knez.

Preberite si intervju z vodjo Koroške turistične agencije Kareta - Nino Knez.
preberi več

22 nov

Kareta se predstavi Celju

Promocija turističnih produktov turistične agencije Kareta v Celju
preberi več

06 jan

Koroška košta

Ena od najbolj značilnih lastnosti Korošcev je spoštovanje tradicije!
preberi več

06 jan

Koroška špraha

Koroški jezik je preprosto prelep in prebogat, da bi ostal skrit, kaj šele da bi času dovolili, da ga izbriše.
preberi več

18 maj

Picikl

Kot prvo ter največje mesto na Koroškem imajo tudi Ravne na Koroškem svojo izposojo mestnih koles - imenuje se PICIKL!
preberi več

Turistična agencija Kareta - logotip
Turistična agencija s srcem.