Nostalgično Kočevje

 

Odhod avtobusa v zgodnjih jutranjih urah. Vožnja v smeri Kočevja preko Gotenice do Kočevske reke, ki je poznana zaradi statusa zaprtega območja, zaradi bližnjih bunkerjev in drugih vojaško-političnih objektov v času Jugoslavije. Sprehod skozi naselje, ki ga odlikuje tipična kočevska arhitektura, vključno z novo zgrajeno cerkvijo, ki je spomenik Kočevske Reke.

Sredi vasi je spominski park s kostanjevim drevoredom in najdebelejšim orehom v Sloveniji z zavidljivo starostjo nad 400 let. Videli bomo tudi prireditveni prostor z obeležjem, kjer je bil prvi postroj Slovenske vojske. Območje Kočevske Reke je tudi gnezdišče belorepega orla, mogoče bomo imeli srečo, da ga bomo videli.

Sledi zelo zanimiv ogled varovanega območja Škrilj, ki leži sredi kočevskih gozdov. Do kraja se bomo odpeljali s posebnim vozilom in posebnimi navodili, ki veljajo za varovana območja. V času Jugoslavije je bilo območje del velikega zaprtega vojaškega kompleksa, kamor navadni državljani niso imeli dostopa. V času hladne vojne so 80 metrov pod površjem zgradili 500 metrov
hodnikov in šest podzemnih sob.  V njem je možno ostati sto dni brez zunanje pomoči, tudi če bi prišlo do jedrskega napada. Vse, kar se nahaja v bunkerju je avtentično in še vedno delujoče.

Sledi vožnja do Kočevja, gospodarsko, turistično,kulturno in izobraževalno središče Kočevskega. Ste vedeli, da so pričetki pivovarne Union v Kočevju? Videli bomo prvotno pivovarno, ki jo je ustanovil Peter kozler s svojim bratom.

Čas za degustacijo lokalnih divjačinskih suhomesnatih izdelkov, sladic in pijače. Pot domov nas bo peljala preko Suhe krajine do Žužemberka, kjer si bomo ogledali grad, prvič v pisnih virih omenjen že v 13. stoletju. Zapeljali se bomo še do največje partizanske grobnice v Sloveniji. Vitek spomenik nad njo, viden daleč naokoli, zlasti pa v pokončne plošče vklesana imena 1150 partizanov, aktivistov OF, ki so kot antifašisti izgubili življenje med vojno – spomenik vsem njim, ki so tu na večni straži, opozarjajo sedanje in bodoče rodove na okupatorjevo nasilje na območju Suhe krajine nad upornim slovenskim ljudstvom ter na boje, ki so tod divjali v času 2. svetovne vojne.

Po ogledih vožnja proti domu. Prihod domov v večernih urah.

Cena po povpraševanju

Informacije o ponudbi

Cena: 0,00 €

Galerija slikRezervacija

  • ogled mesta Kočevje
  • ogled Gotenice
  • sprehod ob Kočevski reki
Rezervacija

Povezane ponudbe

Celodnevni izlet

Neodkrito Kočevje

Kočevska, tako blizu a povsem nepoznana. Zato vas vabimo, da skupaj spoznamo zanimivo preteklost, sedanjost in neokrnjeno naravo z mogočnimi gozdovi.

0,00 € / osebo
Turistična agencija Kareta - logotip
Turistična agencija s srcem.