Železni kruh

PROGRAM:

Odhod avtobusa v jutranjih urah iz vašega kraja in vožnja proti Koroški. To je zgodba o železu, to je zgodba o Mežiški dolini, ki je nastala iz železa. To je zgodba o »fabriki«, naši materi, katere močno jekleno srce še vedno bije sredi današnjega mesta Ravne.

Pot železarske tradicije se je začela v Črni na Koroškem, kjer bomo z ogledi začeli tudi mi. Tradicijo in podobo rudarskega kraja izrisuje rudarski muzej na prostem, domiselno postavljen v skalo sredi trga.

Nadaljevali bomo pot po Mežiški dolini in videli na poti do Mežice različne kraje odkopa rude in tudi opustošenje bivše topilnice svinca v Žerjavu je še vedno vidno. V Mežici se nahaja muzejski rudnik v katerega se bomo zapeljali z vlakcem. Ko bomo prispeli v globoko v osrčje nekdanjega rudnika se bomo z muzejskim vodnikom sprehodili po rovih in izvedeli veliko novega o odkopu svinčeve in cinkove rude  v teh krajih in nekdanjem težkem življenju knapov.

Železna nit nas bo vodila naprej na Prevalje, kjer se je najprej nahajala cinkarna in pozneje železarna bratov Rosthorn. Tukaj je bilo izumljeno tako imenovano pudlanje, tedaj revolucionarna tehnika porabe rjavega premoga, ki so ga kopali na bližnjih Lešah. Na sprehodu skozi Prevalje bomo videli, kje so v plavžih topili železo. S skulpturo iz tračnic na zidu iz žlindre in forma vivo sredi krožnega križišča so počastili spomin na prevaljsko železarno. Ustavili se bomo tudi v Spominskem parku, kjer stoji spomenik Rosthornu. Videli pa bomo tudi kopije ostankov rimskih grobov, ki so bili najdeni v bližini mesta in tako nas bo to poneslo še globlje v zgodovino. Iz avtobusa boste videli dve cerkvi katerih se drži zanimiva legenda, ki jo bo povedal vodnik.

Nato se bomo zapeljali proti Ravnam na Koroškem, ki so še v današnjih časih znane kot železarsko mesto. V kompleksu železarne bomo videli razstavo »Mati fabrika«, zgodbo kako je železarna gradila  mesto. Vse skozi nas bodo ob poti spremljale »Forma vive«,kiparske umetnine iz jekla in železa, umeščene v urbane ambiente mest in okolice.

Informacije o ponudbi

Cena: 25,00 €

Cena vključuje:

 • zunanje oglede in vstopnine po programu (muzejski rudnik, razstava »Mati fabrika« ), 
 • organizacijo in vodenje izleta z vodnikom, 
 • osnovno nezgodno zavarovanje potnikov na izletu.

Doplačila po želji:

 • prevoz s turističnim avtobusom, 
 • kosilo, 
 • dodatne degustacije, 
 • pijača pri kosilu.
Rezervacija

Dodatne informacije

Cena: 30 €/osebo; (pri najmanj 25 osebah)

Cena: 25,00 €/osebo; (pri najmanj 40 osebah)

Zemljevid lokaciježe od
25,00 €

 • Ogled muzeja na prostem v Črni na Koroškem
 • Obisk muzejskega rudnika
 • Voden ogled Prevalj
 • Ogled razstave »Mati fabrika«
 • Ogled forma viv na Ravnah
Rezervacija

Povezane ponudbe

Celodnevni izlet

Bolj Koroško ne gre...

Tina in Lovro vabita za mizo!

0,00 € / osebo
Celodnevni izlet

»Petzenland« – dežela Pece vabi

Pohodniški izlet, kjer vas z gondolo zapeljemo pod vrh najvišje Koroške gore

35,00 € / osebo
Turistična agencija Kareta - logotip
Turistična agencija s srcem.