Slovensko srce treh dolin: Rož, Podjuna, Zilja


KAJ BOMO ODKRILI?

-  da v treh dolinah avstrijske Koroške še vedno živijo koroški Slovenci

- da je Podjuna bila vedno središče

- da je dolina Rož pravljično lepa

-da je Zilja skrivnostno šegava

-  in da tukaj slovensko srce še vedno bije.

 

Ko prispete na avstrijsko Koroško in v Podjuno se v glavnem mestu zvezne dežele, Celovcu, srečate z našim lokalnim vodnikom, ki vas bo spremljal ves dan.

Najprej nas čaka ogled Klagenfurta am Wörthersee ali po naše Celovca, ki je bil vse do konca prve svetovne vojne tudi pomemben center slovenščine, v njem je živelo veliko Slovencev. Dandanes je bolj ali manj nemško govoreč, ampak sledovi naših prednikov so vidni povsod, tudi v deželni hiši, kjer se skriva knežji kamen, na katerem so včasih kronali karantanske kneze. Tega si lahko ogledamo (doplačilo). Potem se z vodnikom sprehodimo po mestu in ta nam pokaže kužno znamenje, glavno nakupovalno ulico in glavni trg z kipom Marije Terezije in legendarnega »Lindwurma«. Ob majhnem kipu škrata »Mandlca« pa razloži nastanek Vrbskega jezera ob katerem leži mesto.

Po ogledu imamo prosti čas, da lahko gremo po trgovinah ali uživamo ob dobri kavici na glavnem trgu.

Potem sledi obisk Mohorjeve ustanove koroških Slovencev.

Mohorjeva družba je najstarejša samostojna ustanova med Slovenci na Koroškem. Dejavnost sloni na krščanskih načelih, glavna naloga je negovati in širiti slovenski jezik.

Prizadevajo si za dialog in mirno sožitje slovenske in nemške narodne skupnosti v deželi Koroški. V matični hiši opravljajo svojo dejavnost različne slovenske cerkvene, politične, kulturne in izobraževalne ustanove. Ustanovitelji Celovške Mohorjeve družbe leta 1851 so bili lavantinski knezoškof Anton Martin Slomšek ter profesorja Andrej Einspieler in Anton Janežič.

Tukaj nas bodo toplo sprejeli in šli bomo na ogled ustanove, razložili nam bodo vse o njihovem delovanju nekoč in danes. Vsi govorijo slovensko, ali bolje rečeno podjunski dialekt, ki vam bo še po izletu odzvanjal v ušesih.

Po vseh izčrpnih informacijah bo čas za kosilo, ki ga bodo pripravili tudi oni in se bomo do sitega najedli.

Po kosilu iz Celovca potujemo skozi dolino Rož v Želuče. V tej čudoviti slovenski vasici na severni strani Drave, obiščemo slovensko kmetijo pri Činkmanu. Tukaj je maja in junija mogoče tudi nabiranje jagod. Domači nas lepo pogostijo, razkažejo kmetijo in njihovo delo, potem sledi pokušina domačih žganih pijač in kdor želi domačega varjenega piva (doplačilo).

Naše potepanje zaključimo pozno popoldan v še zadnji, tretji dolini avstrijske Koroške, v Zilji, točneje v Ziljski Bistrici, znani po ziljskem štehvanju in drugih številnih domačih slovenskih običajih. Sledi ogled župnijske cerkve in skakalne arene v Zahomcu, edinem kraju na spodnji Zilji s slovenskim krajevnim napisom, ki je dosegel slavo zaradi uspehov svojih skakalcev na Olimpijskih igrah in Svetovnem pokalu.

Po zanimivem potovanju skozi srce treh dolin sledi zaključek ob pijači in domači glasbi v slovenski gostilni Stara pošta. Tu se srečamo in pogovorimo z lastnikoma, Slovencema. Polnih src se potem vračate domov.

Informacije o ponudbi

Cena: 32,00 €

Cena vključuje:

zunanje oglede po programu, obisk Mohorjeve ustanove, kosilo v Mohorjevi ustanovi, ogled in degustacijo pri kmetiji Činkman, organizacijo in vodenje izleta z vodnikom, zavarovanje potnikov na izletu

Doplačila po želji:

vstopnina za ogled knežjega kamna, pijača pri kosilu,  pokušina piva, zaključek z pijačo in glasbo v stari pošti

Obvezno doplačilo:

avtobusni prevoz

Rezervacija

Galerija slikže od
32,00 €

zanimiva Podjuna

glavno mesto dežele, Celovec

pravljično lepa dolina Rož

skrivnostno šegava Zilja

Rezervacija

Povezane ponudbe

Celodnevni izlet

Granati in dolina Malte

Odhod 29.6.2019

42,00 € / osebo
Celodnevni izlet

Celovec in Minimundus

Celodnevni izlet v prestolnico Koroške!

0,00 € / osebo
Turistična agencija Kareta - logotip
Turistična agencija s srcem.