Pravljična vas Leše

Le slabe 3 km iz Prevalj leži v majhni kadunji na nadmorski višini 550 m – 675 m vas Leše.

Vas je razpotegnjena, hiše so strnjene ob cesti, na hribih pa v vencu obkrožajo vas kmetije Papež, Polesnik, Kresnik, Gutovnik, Pop, Kajžer, Ladra, Pristav, Praper, Hermonko, še više pa se dvigata in vabita pohodnike hriba Kal (1108 m) in Volinjak (886 m). Pravljično podobo okolja ustvarjata dve čudoviti gotski cerkvi iz 15. stoletja, ki stojita na hribu, cerkev sv. Ane in cerkev sv. Volbenka. Na Lešah naj bi bila dva samostana moški in ženski. Zato tudi dve cerkvi, ena z žensko svetnico sv. Ano in ena z moškim svetnikom sv. Volbenkom, celo skrivni rov naj bi povezoval samostana s cerkvama. Cerkvi sta se bogatili skozi stoletja, a lepota gradnje in fresk ohranja čas 15. stoletja. V obdobju delovanja leškega premogovnika je nastalo veliko novih stavb, hiš za delavce in uradnike, prva bolnica v dolini, restavracija, šola. Rudnik je uradno prenehal delovati leta 1935, a rudarji so kopali premog še vse do leta 1939. Leše danes le še delno spominjajo na rudarsko preteklost. Ob poti do nekoč rudarskega kraja je obnovljen vhod v rov Franciscus, v središču vasi pa pozivalnica, bolnica, Čopova vila, Anin dom in spomenik rudarju, umetniški relief iz kamna.

ZAKAJ RAVNO NA LEŠE?

Voden ogled vasi 

Na Lešah je zelo zanimiva pot iz osrčja vasi do obrobja. Potrebne je nekaj hoje, ki jo popestrijo lepi razgledi, zanimiva dejstva o življenju na vasi nekoč in danes ter pripovedi polne skrivnosti. Zgodbo o Lešah spoznavate pri »Frlešcimru«. Drugi imeni za stavbo sta pozivalnica oz. klicalnica. Ob 5. uri zjutraj so zvonili z zvonom, ki je na vrhu stavbe in pozivali rudarje k delu. Tam je sedaj urejen muzej, kjer lahko najprej skozi filmček iz ptičje perspektive pogledate vas. Nato spoznate še leški dvojčici. Tako namreč domačini imenujejo cerkvi sv. Ane in sv. Volbenka. Cerkvi ležita na čudoviti lokaciji v neokrnjeni naravi z lepim razgledom na okolico. Leše - majhna vas, ki ima veliko za ponuditi.

Pravljična vas Leše za najmlajše obiskovalce

Ali ste vedeli, da Leše niso navadna vas? ampak pravljična vas s pravljičnimi prebivalci! Obstaja tudi lastna knjiga polna pravljičnih pripovedk. V gozdovih, hribih in rudnikih živijo žal žene, škratje, leškirji, leški orli, pegasti konji, velikani Ajdi in čarovnice, ki komaj čakajo, da jih obiščete. V animacijskem programu vas čaka nepozabno doživetje, polno presenečenj. Vabljeni!

Informacije o ponudbi

Cena: 0,00 €

Opombe:

Cena in termini: po povpraševanju.

Rezervacija

Zemljevid lokacijeRezervacija

Rezervacija
Turistična agencija Kareta - logotip
Turistična agencija s srcem.