Knapovski izziv: ogenj v jami

Dobrodošli v Zasavje!

V teh starih  rudarskih krajih polnih industrijske dediščine smo za vas pripravili program, kjer se podate v jamo, iskat črno zlato in ogenj.

1.DAN: Iskanje črnega zlata       

V Hrastniku se srečamo z našim veselim lokalnim vodnikom. Skupaj z njim se odpravimo na popotovanje skozi čas, kjer spoznamo zanimivo zgodovino kraja.

Podali se bomo na voden ogled rudniških prostorov, ki zajemajo strojnico in kompresorsko postajo. Tako bomo na lastne oči doživeli in se mogoče v domišljiji poglobili v svet knapov, ki so 200 let tukaj kopali črno zlato, premog.

Prestopimo prag rudniške jame in se podamo še globlje v goro kjer,  če dobro prisluhnemo, še vedno slišimo udarjanje krampa ob trdo steno. Čutimo, da se spreminjamo in nas prevzame duh klenih knapov, na uho nam perkmandelc prišepne, da naj poiščemo premog. Najbolj uspešen knap se bo iz jame zmagovito vrnil z črnim diamantom v roki.

Nato obiščemo kovača, kjer nas pričaka posebno doživetje. Kovaču boste lahko pogledali čez ramo in občudovali njegovo rokodelstvo, ki ga izjemno rad poimenuje kot umetnostno kovaštvo. Lahko boste tudi sami poprijeli za kovaško kladivo.

Kovačeve umetnine ali črno zlato lahko v obliki nakita, kot unikaten spominek, kupimo tudi v TICu, kamor nas na koncu zapelje pot. Tukaj nam različni predmeti pripovedujejo zgodbe o lokalnih obrtnikih in  posebnostih. Sledi vožnja do Planinskega doma na Kalu kjer imamo dobro večerjo in miren spanec.

2.DAN: Les je lep

Zbudimo se naspani obdani z gorami in se po zajtrku podamo v nov dan.  Dan, ki je v znamenju lesa iz katerega vse izvira, tako premog, kot tudi oglje.

Zapeljemo se  do posebnega 7 čutnega muzeja, kjer bomo občutili, začutili in izkusili ta posebni naravni vir, les. Na Polšniku interaktivno spoznate več o lesu in gozdovih, ki nas obdajajo. Tukaj se bomo spet preizkusili med seboj, kdo je najboljši mizar. Na “ponkih” bomo lahko oblikovali svoj izdelek iz tega čudovitega naravnega materiala.

Cesta nas po tem doživetju pelje v deželo oglarjev. Tukaj bomo izvedeli kako iz lesa nastane to črno gorivo, ki se je v preteklosti uporabljalo za dosti več kot samo za žar.

Čaka nas kar nekaj presenečenj, lahko bomo sami poprijeli za orodje in pomagali oglarjem pri pripravi kope v kateri se bo kuhalo oglje. Tukaj je pomembno timsko delo in potrpežljivost, ogljarji ves čas bdijo nad kopo vse te dni, ko se les spreminja v oglje. Izkušnja je lahko transformativna, vsekakor pa je okusna, saj gospa postreže z ogljarskim kruhom in dobrotami s kmetije.

Ko se vrnemo nazaj na Kal nas že čaka večerja.

3.DAN: Energija Sončne posesti

Zajtrk in preden zapustite naše kraje vas čaka še duhovna sprostitev.

Odpeljemo se do Sončne posesti, kjer se sprehodimo po nasadu in se ustavimo ob energetskih točkah, saj  vsaka točka dobrodejno vpliva na določeno čakro. Tukaj lahko imamo  vodeno meditacijo ali smo sami s svojimi mislimi. Tako poglobljeni vase mogoče najdemo svoj lasten ogenj. Iskali smo ga v jami, ujetega v premogu in oglju, a spoznali bomo mogoče da je najmočnejši v nas samih.

Kasneje gremo v mesto Trbovlje na kratek ogled tega industrijskega, ampak tudi novomedijskega mesta in knapovsko malico.

Tako se napolnjeni z vtisi, energijo in mogoče na novo najdenim ognjem, se vrnete domov.

Informacije o ponudbi

Cena: 0,00 €

Cena vključuje:

Nastanitev v dvoposteljnih sobah z lastno kopalnico, 2x polpenzion v Planinskem domu na Kalu,  obisk rudarskih površin,  obisk lokalnega kovača in delavnica, obisk jame in mini team building,  obisk ogljarske dežele in delavnica in domač narezek, obisk 7 čutnega muzeja in mini team building, obisk sončne posesti in meditacija, ogled mesta Trbovlje, knapovska malica, lokalnega turističnega vodnika vse dni, nagrade in priznanja za zmagovalce  mini team buildinga, izvedbo in organizacijo izleta, osnovno nezgodno zavarovanje.

DARILO:  značilni lokalni spominek 

Doplačila po želji:

Enoposteljna soba, avtobusni prevoz ali najem kombija, pijača ob obrokih, dodatne vstopnine in degustacije.

Opombe:

PLANINSKI DOM NA KALU

OPIS NASTANITVE: Planinski doma na Kalu sredi neokrnjene narave z čudovitimi izhodišči za pohodniške izlete na bližnje hribe, lastno restavracijo in površinami za športne aktivnosti v naravi.

SOBE: Dvoposteljna soba z lastno kopalnico

Rezervacija

Galerija slik

Zemljevid lokacijeRezervacija

  • Iskanje črnega zlata
  • Les je lep
  • Energija Sončne posesti 
Rezervacija

Povezane ponudbe

Celodnevni izlet

Zgodbe Zasavskih knapov

Spoznavanje knapovskih zgodb od Litije do Trbovelj

0,00 € / osebo
Turistična agencija Kareta - logotip
Turistična agencija s srcem.