Grofovski okusi Raven

Dvodnevni izlet na Koroškem s poudarkom na lokalnih kulinaričnih doživetjih ter kulturni dediščini.

Prihod na Koroško, natančneje v Mežiško dolino, kjer sledi namestitev v športnem parku Ravne v mladinskem hotelu Punkl, prvem slovenskem mladinskem hotelu, ki je zasnovan v skladu z naravnimi in bioklimatskimi danostmi okolice kot arhitekturno samosvoja nizkoenergijska lesena gradnja. Koroške kulinarične dogodivščine se lahko pričnejo.

1.DAN: Raziskovanje forma viv, ogled muzeja železarstva, večerja, razvajanje v športnem centru Ravne.

Ker je železarstvo najrazvitejša gospodarska dejavnost v kraju, so Ravne na Koroškem povsem urbanizirano in izrazito delavsko mestno naselje. Urejeno arhitekturno podobo mesta Ravne na Koroškem bogatijo forme vive, jeklene in železne skulpture in hkrati enkratne umetnine. 36 svetovno priznanih umetnikov skupaj s koroškimi jeklarskimi mojstri na devetih mednarodnih kiparskih simpozijih Forme vive ustvarjajo že 50 let. 36 skulptur bogati arhitekturno podobo mesta Ravne na Koroškem in okoliških krajev, ki si jih boste tudi ogledali. Sledi ogled muzeja železarstva – Štauharija. Posvečen je Materi fabriki – Železarni Ravne. Stalna zbirka prikazuje jeklarsko podjetje z večstoletno tradicijo, ki je po drugi svetovni vojni doživelo razcvet, z njim pa tudi mesto in regija. 

Pošteno lačni si boste razvajali brbončice z večerjo v tradicionalni koroški gostilni v središču mesta. Gostilna ima lastno mesnico, zato je meso vedno sveže, pripravljeno z ljubeznijo in domače. V sodelovanju s kmetijami v okolju vam na krožnik prinašajo najboljšo lokalno hrano. Po večerji boste čas izkoristili za razvajanje v športnem parku Ravne (wellness in bazen), sledi nočitev.

2. DAN: Obisk in ogled ravenskega gradu in Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika, malica na gorski koči, obisk in ogled Prežihove domačije, tradicionalno koroško kosilo

Po zajtrku se boste podali do grajskega parka, kjer stoji grad Ravne (Streiteben). Od leta 1949 je v gradu Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika, ki zbira tudi koroško kulturno dediščino in domoznansko gradivo Koroške, tudi zamejske. Sledi obisk in ogled knjižnice. Na planoti Ravne se nahaja kar nekaj objektov, in sicer Gimnazija Ravne, Srednja šola Ravne, Koroški pokrajinski muzej – Muzej Ravne.

Nato se boste zapeljali do bližnjih Kotelj ter vse do vznožja Uršlje gore. Tam se nahaja Smučarska koča. Koča stoji na severni strani Uršlje gore, na 765 m nadmorske višine. S terase pred kočo se odkriva prečudovit pogled na sam vrh Uršlje gore. Razgled preko doline se dviga čez Ojstrico na Kope in na Kozjak. Na koči vas bodo razvajali z domačo, tradicionalno koroško ''košto''. 

Le streljaj stran se nahaja Prežihovina (Preški vrh).  Ime kraja je v svet ponesel pisatelj in revolucionar – Lovro Kuhar - Prežihov Voranc. Tukaj se nahaja Prežihova bajta, od koder je lep razgled na Kotlje ter celo hotuljsko kotlino na vzhodni in na košato Uršljo goro na južni strani. Ogledali si bomo Prežihovo domačijo, ki je od leta 1979 spominski muzej slovenskega pisatelja Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca (1893–1950). Bajta je značilna koroška stavba malega kmeta »bajtlerja«, ki nas z urejeno notranjostjo spominja na značilno okolje Prežihove mladosti, o Prežihovem delu pa pričajo življenjepisne in leposlovne drobtinice v muzeju. Tik nad Prežihovo bajto stoji nad nekdanjim ajdovim strniščem mogočen bronast Prežihov spomenik, ki ga je izdelal akademski kipar Stojan Batič.

Za konec se boste zapeljali v mesto in si v gostilni z dolgoletno tradicijo privoščili tradicionalno koroško kosilo. V gostilni nudijo posebnosti koroške kulinarike, tako da na mizi ne smejo manjkati jedi, kot so gobova juha v kruhovi skodelici, kruhov hren, govedina, ''kvočevi nudlni'' ... Polni kulinaričnih ter kulturno-zgodovinskih vtisov se bomo od Raven počasi poslovili in se odpravili proti domu.

Informacije o ponudbi

Cena: 110,00 €

Minimalno število oseb: 2

Cena vključuje:

1 x nočitev z zajtrkom v mladinskem hotelu Punkl, 1 x vstop v wellness in mestno kopališče (bazen), večerjo v koroški gostilni, obisk in ogled Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika, ogled muzeja železarstva (Štauharija), obisk in ogled Prežihove domačije, tradicionalno koroško kosilo, malico na gorski koči, organizacijo izleta.

Doplačila po želji:

Transfer z kombijem, najem lokalnega vodnika.

Doplačila po želji na destinaciji:

Pijača pri malici, kosilu in večerji, dodatne vstopnine in ogledi.

Rezervacija

Galerija slikže za
110,00 €

Raziskovanje forma viv ter ogled muzeja železarstva

Razvajanje v športnem centru

Kulinarično razvajanje

Obisk in ogled Prežihove domačije

Obisk in ogled ravenskega gradu in Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika

Turistična agencija Kareta - logotip
Turistična agencija s srcem.