Dolenjska

Občina Grosuplje sodi med najzahodnejšo dolenjsko občino, kjer se začenja tista mehka značilna dolenjska pokrajina. Na zahodu meji na Ljubljansko barje, na severu na ljubljansko in litijsko občino, na vzhodu pridemo do doline reke Krke, na jugu pa Dobrepolje in Velike Lašče.

Izlet bomo začeli z ogledom mesta Grosuplje, ki je hitro razvijajoče in je od Ljubljane oddaljeno le 20 km. Prvi zapisi imena Grosuplje segajo v leto 1136, arheološka izkopavanja pa kažejo, da je bilo območje naseljeno že leta 500 pr. n. š.

Nato sem bomo z avtobusom odpeljali v vas Cerovo, ki je ime dobilo po vrsti hrasta cer, ki še vedno raste v okoliških gozdovih. Iz vaškega jedra se bomo deset minut peš sprehodili po Naravoslovni učni poti Po sledeh vodomca in tudi po Evropski pešpoti E6, ki poteka od Baltika do Jadrana, do Vodomčevega gaja in si ga tudi ogledali. V Vodomčevem gaju je urejena ornitološko – botanična krožna pot, kjer so postavljene opazovalnice za ptice. V Gaju je tudi čebelnjak, zeliščni vrtovi, sadovnjak, mejice ter nasadi sončnic, lanu in konoplje, ki so namenjene paši čebelam in pticam. Gaj je odličen primer dobro vzpostavljenega odnosa med človekom in naravo.

Iz vasi Cerovo nas bo avtobus odpeljal na Tabor Cerovo, ki je eden redkih protiturških taborov, ki se je ohranil do današnjih dni, zato predstavlja zelo pomembno kulturno zgodovinsko dediščino Slovenije. Tabor leži na razgledni vzpetini in je bil zgrajen konec 15. stoletja okoli cerkvice Sv. Nikolaja, da bi se okoliški kmetje zavarovali pred turškimi vpadi na slovenskem ozemlju. Cerkev Sv. Nikolaja je zgrajena na ostankih prazgodovinske naselbine in njena romanska zasnova daje slutiti, da je bila zgrajena v 13. stoletju ter notranjost cerkve krasijo bogate freske iz 16. stoletja.

Le nekaj kilometrov stran od Tabora Cerovo v smeri proti Turjaku je Sušilnica sadja Gradež, ki se nahaja v občini Velike Lašče. Vaščani so obnovili vaško sušilnico sadja in od avgusta do pozne jeseni sušijo sadje na tradicionalen način. Gostom radi pokažejo sušenje sadja po starem, ponudijo krhlje, domači sok in jedi kot je Trubarjeva malica. Pod kozolcem imajo vaščani zbirko starega orodja in opreme. Vas se ponaša z bogato kulturno dediščino, zanimiv je ogled tudi starega vaškega jedra in vinske kleti. Na Gradežu sta živela tudi skladatelja Marij Kogoj in Jakob Jež. Sredi vasi še vedno stoji nekdanja Kogojeva hiša.

Izlet bomo zaključili z obiskom gostilne, tik ob krajinskem parku Radensko polje, kjer nas bo čakalo kosilo.

Informacije o ponudbi

Cena: 49,00 €

Minimalno število oseb: 30

Cena vključuje:

 vstopnine (tabor Cerovo, sušilnica sadja), organizacijo izleta, vodenje z lokalnim turističnim vodnikom in kosilo 

Doplačila po želji:

dodatni ogledi in degustacije

Opombe:

Avtobusni prevoz ni vključen v ceno in je odvisen od kraja odhoda.

Rezervacija

Dodatne informacije

Naslov stolpca 1Naslov stolpca 2Naslov stolpca 3
Poudarjena vsebina 1 Vsebina 2 Vsebina 3
Poudarjena vsebina 1 Vsebina 2 Vsebina 3
Poudarjena vsebina 1 Vsebina 2 Vsebina 3

Zemljevid lokaciježe od
49,00 €

  • Ugodno
  • Skriti kotički
  • Odkrijmo Slovenijo
Rezervacija
Turistična agencija Kareta - logotip
Turistična agencija s srcem.