Za podaljšan vikend smo skočili na otok, na izlet v Anglijo.

London in Brighton

30.11.2017

Za podaljšan vikend konec novembra sem se s punco odpravil na izlet v Anglijo. Obiskala sva London in mesto na južni angleški obali - Brighton. Na otok sva se podala iz ljubljanskega letališča, poletela pa sva proti Luton-u, četrtemu največjem letališču v Londonu. Iz Lutona do centra Londona vsakih nekaj minut vozi avtobus, ki ga je pametno rezervirati že ob rezervaciji letalske karte (beri: prej rezerviraš, bolj poceni te pride :)). Iz centra Londona sva se nato podala v južni London (East Dulwich), kjer sva imela tudi prenočišče (pri prijateljih). Povezave po Londonu so zelo dobre in številne, saj lahko iz enega konca na drugega prideš le v nekaj minutah, uporabiš pa lahko različna prevozna sredstva: tube - podzemno železnico, overground - nadzemno železnico, taksije, avtobuse - double-decker in še marsikaj. Čeprav je sam center Londona zelo velik, priporočam, sploh tistim, ki greste prvič, da ga obiščete peš, saj le tako doživite ter vidite vse turistične zanimivosti in ostale atrakcije. V tem letnem času je London že pripravljen na božič, saj predbožično vzdušje raste iz dneva v dan, kar se opazi v številnih dogodkih in okrasitvah mesta. Pripravite se na gnečo, saj je London eno izmed najbolj obiskanih mest na svetu. 

Čeprav sva bila v Londonu že nekaj desetkrat, se tja rada vračava, saj je poleg Pariza to edino mesto v Evropi, kjer res začutiš tisto svetovljanskost, kjer lahko na relativno malem prostoru doživiš celoten svet, pa naj si bo to v opazovanju in poslušanju mimoidočih ali v kulinariki, kjer so zbrane vse kuhinje sveta in še v marisčem. Ali kakor pravi angleški pisatelj Samuel Johnson: 

When a man is tired of London, he is tired of life (ko je človek naveličan londona, je naveličan življenja)

Vedno, kadar greva na otok, rada obiščeva še kak kraj, kjer še nisva bila - tokrat je bil na vrsti Brighton, s hitrim vlakom kakšno uro oddaljen kraj od Londona, na južni obali Anglije. Poleti oz. v glavni letni sezoni je to obmorsko mesto meka za turiste, predvsem za prebivalce Londona, ki so zaradi bližine in ugodne klime pokupili številne nepremičnine, zato so tudi cene podobne kot v Londonu. Tudi ta konec tedna je bilo podobno. Lepo vreme ter vikend privabi številne, da si gredo odpočit na obalo, nekateri gredo žurat, nekateri na svoj ''vikend''. Prikupno mesto z majhnim središčem (po velikosti podobno Ljubljani), s številnimi pisanimi trgovinami, pubi ter živahnimi marketi. Vredno obiska.

V vseh dneh obiska naju je spremljalo lepo sončno vreme, temperature pa podobne kot pri nas. Vsake toliko časa zmoti edino leden veter iz Atlantika, ki te prepiha do kosti.

London je velemesto v Angliji, glavno mesto Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske. Ima okoli 14 milijonov prebivalcev. Je tudi eno najpomembnejših svetovnih središč umetnosti, gospodarstva, izobraževanja, zabave, turizma in transporta ter eno vodilnih finančnih središč. Po številu mednarodnih prihodov je najbolj obiskano mesto na svetu in ima najprometnejši sistem letališč po številu prepeljanih potnikov. Njegovih 43 univerz predstavlja najgostejšo koncentracijo visokošolskih ustanov v Evropi.Leta 2012 je postal London prvo mesto, ki je tretjič gostilo moderne poletne olimpijske igre.

Brighton je obmorsko letovišče na južni obali Anglije, skupaj s sosednjim mestom Hove sestavlja mesto Brighton in Hove in ima okoli 200.000 prebivalcev. Brighton je pritegnil več obiskovalcev, ko se je izboljšala cestna povezava z Londonom in je postal pristanišče za ladje, ki so plule v Francijo. Mesto se je razvilo v priljubljeno letovišče in zdravilišče z morsko vodo. V gregorijanski dobi je Brighton postal modno obmorsko letovišče pod pokroviteljstvom princa regenta, poznejšega kralja Jurija IV., ki je preživel veliko časa v mestu in zgradil Kraljevi paviljon. Kot glavno središče turizma se je razvil po prihodu železnice leta 1841 in postal priljubljen kraj izletnikov iz Londona - zato ga imenujejo kar obmorski London. 

Kako izgledata London in Brighton v tem letnem času pa si lahko ogledate v fotogaleriji.

Tekst: Tim Kolar-Erat in Wikipedija

Vir fotografij: Tim Kolar-Erat












Povezane novice

29 nov

Barcelona

Spontana odločitev, gremo v Barcelono! In že je napočil dan, ko smo poleteli iz Benetk v čudovito Katalonsko prestolnico.
preberi več

26 okt

Beograd - fotozgodba

Kareta je obiskala Beograd ob skupnem zasedanju vlad Republike Slovenije in Republike Srbije!
preberi več

11 okt

Dežela Pece - fotozgodba

Skupina DI Logatec se je 8.10.2016 podala na izlet na Peco!
preberi več

09 nov

Gruzija & Armenija - fotozgodba

Potopisno predavanje v Kavarni+ na Ravnah
preberi več

09 nov

Jordanija - fotozgodba

Potopisno predavanje v Kavarni+ na Ravnah
preberi več

13 jun

Pravljična Tunizija z otokom Djerba

Študijska tura 2017
preberi več

16 nov

Salento - Puglia fotozgodba

Obiskali smo deželo na skrajnem koncu italijanskega škornja!
preberi več

Turistična agencija Kareta - logotip
Turistična agencija s srcem.