V skrite kotičke narave na pragu prestolnice

Sožitje narave in turizma je pravi naravoslovno turistični paket, ki ga bomo zapakirali v doživetje. Dan bomo preživeli v okolju, kjer čas teče počasneje, kjer umirimo svoje misli in kjer narava utripa s svojim ritmom.


Izlet bomo začeli v mladem mestu Grosuplje, oddaljeno le 20km od glavne prestolnice , ki pa ima “korenine” že v halštatski dobi in kasneje v času rimskega imperija. Sicer pa se je Grosuplje v zares pomembno cestno in železniško križišče razvilo v 19.stoletju, tedaj je bila zgrajena železniška proga Ljubljana-Kočevje in prvi vlak je l. 1893 iz Ljubljane skozi Grosuplje odsopihal v Novo mesto. Danes je znano kot mesto kipov, po eni naj modernejši knjižnjici v Evropi in po cerkvenem hribu, na katerem mogočno stoji cerkev Sv. Mihaela, z obliko obrnjenega ladijskega trupa in posebnostjo mozaika , ki ga je izdelal pater Marko Ivan Rupnik in tu bo naš korak nekoliko upočasnjen, saj si bomo ogledali posebnosti.

Nato se bomo odpeljali proti vzhodu, Krajinskem parku in najmanjšem kraškem polju v Sloveniji, RADENSKEM POLJU. Tu voda ne more odteči drugam kot v Zatočne jame in v zemljo na dolžini štirih kilometrov.


Zaradi izjemne naravoslovne pestrosti sodi Radensko polje med najlepše, najbolj zanimive naravne zaklade. Žile tega srca so vodotoki, ki se stečejo na pravo kraško polje in se zlijejo v eno samo veliko žilo utripalko, glavno dolenjsko reko Krko. Ptičji vzleti in poleti pa se razodevajo v vseh letnih časih.

V močilih, mokrinah, humkih in valovitih traviščih pa nas bodo pobožale in s svojim vonjem omamile redke sibirske perunike, logarice, veliki poletni zvonček, modri močvirski svišč, divje orhideje in druge.

V Krajinski park bomo vstopili pri Interpretacijskem centru Žabja HiŠa, izviru Šice, kjer se bomo srečali z dragocenimi vsebinami tega življenjskega prostora, kjer boste lahko v svoj žep ali nahrbtnik vtaknili tudi spominek. Naš korak bomo usmerili proti odtočnem sistemu Zatočnih jam in se ob vijugah meandrov vrnili na avtobus. Odpeljal nas bo čez občino Dobrepolje, ki nima ime izpeljano iz dobrote ampak iz Dobrapoglia in ima obliko velikega trikotnika.

Tu je kraško suho polje, edino tega tipa na SLovenskem. Le v Struški dolini se voda svetlika na več krajih v močnih izbirkih, vendar poskoči kot kakšen zajec v nekaj skokih pod Suho krajino proti Krki. Voda usodovka za Dobrepolje je rečica Rašca (Rašica). Pot nas bo vodila ob Rašci do zibelke slovenske kulture, tudi Rašice, kjer je urejeno pomembno vseslovensko kulturno središče Trubarjeva domačija in Temkov mlin,v katerem je že v 16.stoletju mlinaril oče Primoža Trubarja. Globoko izpod mlina v enakomernih sunkih še zmeraj udarja voda.

Ali kdo melje?
Po dveh kilometrih bomo ustavili kmalu za vasjo Rob in se podali na Geološkon učno pot, pogledali skozi arhestereoskop globoko v preteklost in prispeli do gozdnega rezervata, ki ga zaključuje izjemno lep slap Kobilji curek, najvišji slap na Dolenjskem.

Tudi jesti je treba !
Izvrstno naravovarstveno izletniško točko bomo zapustili in zaključili z obiskom
priznane lokalne gostilne v velikolaški deželi , znanih po “gluhih štrukljih”.

Informacije o ponudbi

Cena: 0,00 €

Opombe:

Priporočila:
Za uživanje v doživetjih ni potrebna posebna kondicija, priporočena le pohodniška obutev in oblačila.

Rezervacija


Rezervacija

Rezervacija
Turistična agencija Kareta - logotip
Turistična agencija s srcem.