Pravljični Bavarski gradovi

Ludvik II Bavarski, Walt Disney, Hans Christian Andersen, Pepelka, Wagnerjeve opere, labodji princ, Tristan in Izolda, vožnja z ladjico, norec z neomejenim sredstvi, zlati hodniki, genij, vizionar, Bavarska, alpska cesta, Linderhof, Herrenchiemsee, Neuschwanstein, sestra Avstroogrske Sisi, pravljičnost, zeliščni liker, rokoko, olimpijske igre, Swarovski, Tirolska, Innsbruck

 

Pravljični ambienti so magnet za otroško dušo vsakega popotnika. In kje najti boljšo kuliso, kot na Bavarskem? Walt Disney bi se strinjal z mano. Kot zaščitni znak svoje filmske produkcije je ovekovečil grad zelo »odbitega« Ludvika II. Bavarskega. Saj veste, tisti grad iz pravljice o Trnjulčici.
Saj si ni bil sam nič kriv. Ludvik, je odraščal odet v pravljični svet. Na bavarskem dvoru je predstave za otroke pripravljal sam Hans Christian Andersen, tako da je bilo Ludvikovo otroštvo izpolnjeno s čarobnim svetom pravljic, starih germanskih sag, viteških pustolovščin in antičnih mitov.
Deček, ki ni hotel odrasti. Ludvik se je zatekal v fantazijski svet Wagnerjevih oper, namesto z lego kockami pa se je pričel igrati s kamni in pognal celotno državno premoženje za izgradnjo treh »odbitih« gradov.
Med genijem in norcem je tanka linja. Ludvik je bil napredna persona, v kopalnicah je imel tekočo vodo in talno gretje… A dejstvo je, da so ga odstavili s prestola zaradi prekomernega zapravljanja državnega denarja za izgradnjo svojih fantazijskih gradov. Danes, dve stoletji po njegovi smrti, v Bavarsko blagajno še vedno žvenketajo denarci od turizma, katerega srž so trije Ludvikovi gradovi.
Vabimo vas, da skupaj odkrijemo življenje Ludvika II. Bavarskega skozi njegovo delo. Sami presodite, ali je bil norec, vizionar, genij ali nežna, romantična duša…
Svoje delo je Ludvik povzel s slednjim stavkom: “Svoje gradove sem gradil zato, da bi lahko v njih prebivale sanje in ideali lepote.”

 

1. dan
Zgodnji jutranji odhod avtobusa v Nemčijo. Na poti nas bo vodnik razveseljeval z zgodbami, ki bodo gradovom dale dodaten sijaj. Postanek za kavo bomo naredili na Kraljevem jezeru. Po vožnji po slikoviti »nemški alpski cesti« skozi Ruhpolding, bomo prispeli do Kimskega jezera. Od tu bomo z ladjo odpluli do otoka Herreninsel, kjer se na ogled postavlja prvi od treh dvorcev bavarskega kralja Ludvika II. Ludvik je leta 1878 kupil Herreninsel, da bi tako preprečil sečnjo dreves na njem. Istega leta se je začela gradnja gradu, ki ga je posvetil svojima vladarskima vzoroma – Ludviku XVI. in kraljici Mariji Antonietti. Številni kipi tega vladarskega para krasijo dvorec, ki je videti kakor Versailles v malem.
Večerja in nočitev.

2. dan
Zajtrk. Novo jutro naznanja nov dan in preostala dva gradova Linderhof in Neuschwanstein. Na poti do gradu si bomo privoščili čas za kavo v mestu Oberammergau, ki je znano predvsem po pasijonskih igrah, poslikanih pročeljih, rezbarijah. Po krajšem postanku bomo nadaljevali pot do romantičnega rokokojskega gradiča Linderhof, ki je kot bleščeč biser sredi neokrnjene narave. Ludvik je želel s tem dvorcem izkazati občudovanje francoskih kraljev. Dvorec je bil zgrajen v desetih letih, v njem pa je bil med drugim postavljen kip Ludvika XIV., ki mu je dvorec tudi posvečen. Ludvik je dal v bližini dvorca zgraditi lovsko kočo, zvesto kopijo scene iz prvega dejanja Wagnerjeve opere Valkire. Ob koči raste stari jesen, ki ji daje mistični pridih stare germanske sage. V parku tega dvorca je narejena tudi Venerina votlina iz Tannhäuserja, v kateri je majhno jezerce, ponaša pa se s tako tehnično izpopolnjenostjo, ki je prav izjemna za tiste čase, saj igra slapov, luči in zvokov ustvarja resnično mistično občutje. Tu so prebirali dela Schillerja, Calderona, Shakespeara in Molierja, kralj pa je občasno nastopil tudi v kostumu svojega junaka Lohengrina, ki je veslal v čolnu v obliki laboda.
Po ogledu sledi vožnja do slovitega gradu Neuschwanstein, vrhunca Ludvikovih idej, ki nas popelje v srednjeveški svet vitezov, trubadurjev in starogermanskih junakov. Na osamljeni “Labodji skali” , ki jo je Ludvik že od otroštva opazoval z gradu Hohenschwangau, je postavljen grad, ob katerem še Walt Disney ne potrebuje domišljije. Ludvik je nadzoroval vsak korak pri gradnji in sodeloval pri vsaki podrobnosti. Še posebej je zanimiva dvorana z zimskim vrtom, v katerem je nekoč šumel vodomet in sijala umetna luna, ki je prehajala skozi svoje faze in se zrcalila v vodi. Vsak prostor je bil zasnovan po natančno določenem razporedu in izražal določen ideal, ki je navdihoval Ludvika.
Večerja in nočitev.

3. dan
Zajtrk in dobro jutro Innsbruck. Innsbruck se rad pohvali, da je prestolnica Alp in njihove kulturne raznolikosti. Zato je vseeno, kakšno garderobo boste izbrali: športni kombinezon, smoking ali znamenite “Lederhosen”, vse bo prav.
Na sprehodu po mestu, ki je kar dvakrat gostil zimske olimpijske igre, boste spoznali njegove največje atribute. Ustavili se bomo pred največjo znamenitostjo – zlato strešico. Gre za streho, pokrito s 2.657 pozlačenimi bakrenimi opekami, ki je bila narejena za cesarja Maksimilijana I., da je lahko z balkona pod streho opazoval in užival v dogodkih, ki so se odvijali na trgu pred njim. Med cerkvami ima posebno mesto Hofkirche (Cesarska cerkev), ki jo je dal zgraditi Ferdinand I. kot spomenik svojemu dedku, cesarju Maksimiljanu I. Maksimilijanov sarkofag, olepšan z lotosovimi listi, velja za enega najrazkošnejših posmrtnih spomenikov kateremukoli evropskemu cesarju. Od daleč bomo občudovali znamenito smučarsko skakalnico Bergisel, tretji postojanki prestižne novoletne turneje. Čas za nakupe, kosilo, uživanje.. Povratek domov v poznih večernih urah.

Informacije o ponudbi

Cena: 280,00 €

Cena vključuje:

  • 2 x nočitev z zajtrkom v hotelu 3* v dvoposteljni sobi,
  • 2 x večerja,
  • vstopnine v gradove + vožnja z ladjico,
  • prevoz,
  • cestnine,
  • vodenje,
  • organizacija

Doplačila po želji:

enoposteljna soba 40€

Termini: 31.05.2019

Rezervacija

Galerija slikže od
280,00 €

ogled pravljičnih gradov

Kraljevo jezero

vstopnine vključene v ceno

Povezane ponudbe

(3 dnevi)

Na lepše med toskanske griče

Termin: 10.5. - 12.5.2019

199.00
(4 dnevi)

Švica

Odhodi: 30.03.2019, 20.04.2019, 27.04.2019

349.00
(8 dni)

Makedonija, Grčija, Albanija

Od 27.4. do 4.5.2019

480.00
Turistična agencija Kareta - logotip
Turistična agencija s srcem.