Podzemlje Pece

Ogled rudnika z vlakom

 

S pravim rudarskim vlakom vas bomo opremljene v rudarsko opremo odpeljali do osrčja rudnika, v okrožje Moring. Vožnja po 3,5 km dolgem Glančnik rovu je edinstveno doživetje, ki traja približno 15 minut. Izstopili boste na postaji v osrčju gore 600 m pod površjem Velikega vrha. Ob spremstvu izkušenega vodnika se boste podali po turistični poti, kjer vam bomo predstavili zgodovino rudarjenja in s pomočjo razstavljenih eksponatov doživeli pravi »knapovški šiht«, ki ga lahko na vašo željo popestrimo s pravo knapovsko malico. Polni vtisov se boste vračali iz rudnika z rudarskim vlakom.

Celotni ogled traja od 1.45 do 2 uri. Starostna omejitev za ogled rudnika je 5 let. 

V rudniku so predstavljeni načini rudarjenja in rudarska oprema, ki so jo rudarji uporabljali v različnih zgodovinskih obdobjih, od začetkov pred 350. leti do zadnjih dni rudarjenja v preteklem stoletju.

 

Ogled muzeja

 

Muzejske zbirke vsebujejo ogled zbirke mineralov, rudnin, jamomerske pisarne, reliefa, predstavili vam bomo tudi bivanjsko kulturo rudarjev s pomočjo rudarskega stanovanja, ter fotografije avtorja Maksa Kunca.

 

Ogled rudnika s kolesom


Gorska kolesa so narejena za uživanje po gorah, pri nas pa je možno kolesariti tudi skozi goro, saj smo našli prehod po opuščenih in skrivnostnih rudarskih rovih pod goro Peco. Z vodnikom in svetilkami lahko varno prekolesarite več kot pet kilometrov edinstvene podzemne poti iz ene doline v drugo in doživite nepozabno pustolovščino. Pot poteka po varnih rovih in se vzdigne le za okrog 15 m, a vdolbine in grbine nekdanjih železniških pragov ne dopuščajo lagodnega kolesarjenja.
Kolesarska avantura se prične ko vas sprejme vodnik v Infocentru Geoparka Karavanke in Podzemlje Pece, na Glančniku v Mežici, s katerim se boste skupaj odpravili do vhoda na Igrčevem v Črni, kjer se boste podali v rudnik. Po prekolesarjeni podzemni poti pridete iz rudnika na Bregu nad Mežico, od koder se spustite po asfaltirani cesti (cca 1,5 km) do izhodiščne točke na Glančniku.

Stalna temperatura okrog 10°C popolna tema in varnostni predpisi v podzemlju zahtevajo posebno opremo. Uporaba čelade in naglavne svetilke je obvezna oprema, ki si jo boste izposodili ob plačilu vstopnine. Priporočamo topla športna oblačila in kolesarske rokavice.

Celotna pot traja cca 2,5 ure. Starostna omejitev je 10 let.
Ogled rudnika je možen samo z gorskim kolesom.

 

Avantura s kajakom

 

Leta 1994 so ustavili proizvodno rude v mežiških rudnikih. Ob tem so prenehali črpati vodo iz rudnika, zato je le- ta zalila spodnje dele, do vodnega rova, po katerem danes prosto izteka iz rudnika. Voda je zalila tudi velike odkope, ki so jih naredili rudarji in danes izgledajo kot čarobna podzemna jezera. Pot podzemne avanture se prične pred rudarskim muzejem na Glančniku v Mežici, kjer se turisti vkrcajo na pravi rudarski vlak. Z jamskim vlakom se peljejo po 3,5 km dolgem Glančnik rovu do Unionskega vpadnika. Od tod se peš se spustijo, 95m po stopnicah do nivoja vode. Pred vstopom v vodo dobijo potrebno zaščitno opremo ( škornje-hlače iz neoprena, nepotopljiv jopič, jamarsko čelado s svetilko) nato pa se spustijo v rov zalit z vodo, v katerem že čakajo posebni kajaki za tri osebe. Z vodnikom se odpravijo po manjši podzemni reki do jezerc skoraj 700m pod površjem zemlje, kjer se nadaljuje čarobna vožnja. Obiskovalci lahko sami veslajo po mirni in čisti vodi, ter raziskujejo podzemni labirint, zalite rove in odkope, na koncu pa se skozi ozek rov in čez manjšo brzico odpeljejo nazaj do izhodišča.

Po končani vožnji s čolni se peš odpravijo preko opuščenih jamskih delovišč, do postajališča jamskega vlaka. Med potjo pa jim vodnik s pripovedmi pričara dneve, ko v rudniku ni vladala tišina, ampak so v njem z orodjem in stroji delali številni rudarji.

Po pravi knapovški malici se z vlakom odpeljejo iz rudnika, kjer si v rudarskem muzeju lahko ogledajo še številne zanimive zbirke. Le te pričajo o delu in življenju rudarjev v osrčju gore Pece, o njihovem vsakdanjem življenju na površini, kakor tudi o rudah in mineralih, krasnih stvaritvah narave.

Celotni del ogleda traja 4 ure. V skupini je lahko maksimalno 10 oseb. Starostna omejitev je 10 let, minimalna višina 150 cm. Obiskovalci morajo biti primerno oblečeni in obuti za hojo. Temperatura v rudniku je okoli 10°C.

Informacije o ponudbi

Cena: 12,00 €

Dodatne informacije

OGLED RUDNIKA Z VLAKOM: odrasli 12 €, otroci, študenti, dijaki: 9 €

OGLED MUZEJA: 3 €

OGLED RUDNIKA S KOLESOM: 30 € / os. (minimalno 2 osebi)

IZPOSOJA KOLESA: 10 €

BLACK HOLE TRAIL: 50 € / os.

AVANTURA S KAJAKOM: 42 € (od 1.1. do 31.5.2019 in od 1.9. do 31.12.2019) minimalno 2 osebi
47 € / os. (od 1.6. do 31.8.2019) minimalno 2 osebi

Galerija slik

Zemljevid lokaciježe od
12,00 €

ogled rudnika z vlakom

ogled rudnika s kolesom

avantura s kajakom

Rezervacija
Turistična agencija Kareta - logotip
Turistična agencija s srcem.