Nostalgične poti Balkana

Termin: 9.7. - 16.7.2019

 

Izbrane poti, polno odličnih zgodb, nepozabnih pogledov in zaustavljenih trenutkov. Odličen avtobus, izkušena in prijazna ekipa na poti, na terenu pa prijatelji in domačini, nočitve v izbranih hotelih. Zagotavljamo sproščeno, počitniško potovanje za dušo. 
Za prijatelje. S prijatelji k prijateljem.


V osmih dneh atraktivnega potovanja bomo »užili«:

 • Štiri jezera: Plivsko, Prokoško, Zaovine, Peručac

 • Štiri reke: Vrbas, Pliva, Neretva, Drina

 • Štiri atraktivne prevoze: “of road” z džipi, muzejski vlak, ladja (splav), ojlin bus

 • Pet planin: Vlasić 1943m, Vranica 1636m (jezero) /2110m (vrh), Bjelašnica 1200m, Romanija 1625m,Tara 1200m

 • Pet etno vasi: Ljubačke doline, Lukomir, Andričgrad, Drvengrad, Stanišiči

 • 5x etno hrana in pijača: kosilo Ljubačke doline, degustacija siri, domača pojedina v pozabljeni vasici Lukomir, “srbsko veče”, degustacija Klekovača

 • Šest zgodovinskih krajev: Jajce, Travnik, Sarajevo, Lukomir, Konjic, Višegrad

 • Šest urbanih atrakcij: trdnjava Travnik, samostan Fojnica, most v Konjicu, Titov bunker, »vječnica« Sarajevo, Baščaršija, most na Drini (Ivo Andrič: Na Drini čuprija).

 • Dva trekinga: Vranica in Bjelašnica in dve »of road vožnji«: Planina Vranica in planina Bjelašnica

 • Rafting: Neretva, plovba: tretji najgloblji kanjon na svetu – kanjon reke Drine, vožnja z muzejskim vlakom po najatraktivnejši ozkotirni železnici – Šarganska osmica,

 • Etno zabave: folklora, trubači in starogradska glasba, SPA programi razvajanja…in še

 


Program:

1. dan: Slovenija – Banjaluka – Ljubačke doline – nočitev Jajce

Zgodnji jutranji odhod, spoznavanje z družbo pozitivnih sopotnikov, kavica, zgodbe o Trapistih, menihih (veljajo za enega najstrožjih meniških redov v katoliški cerkvi), ki so si pred Banjaluko naredili v začetku 19. stol. ogromen samostanski kompleks in takoj pričeli z »biznisom« (znani po izvrstnih sirih Trapist, tudi hmelj gojijo…). Kratek postanek naredimo v drugem največjem bosanskem mestecu Banjaluki, za sprehod, ogled in … Tu je odnos do izvrstne kulinarike in tradicije ohranjanja etnološkega bogastva izjemnega pomena, kar bomo spoznali v Ljubačkih dolinah, ko se bomo ustavili v etno selu. Prevzele nas bodo stare lesene hiše, kjer je razstavljeno preko 5000 eksponatov, spoznali bomo stare obrti in predvsem kulinariko, saj nam bodo v avtentičnem okolju in »izpod sača« pripravili številne okusne dobrote. Kanjoni in brzice Vrbasa na poti, mlini na vodi,.. bodo prava paša za oči in dušo, sveži zrak nas bo navdihoval s prvim spoznavnim dnem nepozabnega potovanja. Nočitev v Jajcu.

 

2. dan: Jajce – Plivško jezero – Travnik – nočitev planina Vlašič

Po zajtrku, še zmeraj na isti lokaciji, bomo uživali ob neprecenljivi zgodovinski in etnološki vrednosti nadvse zanimivih mlinov. Zmeraj znova se tam zamislimo nad zdravo kmečko pametjo in iznajdljivostjo izkoriščanja naravnih virov. Gre za temelj za ohranjanje nekdanjega načina življenja.
Pot nas bo vodila na planino Vlasić, poznano po odličnih sirih, katere bomo tudi poizkušali, še prej pa se bomo ustavili v Travniku, kjer bo dovolj prostega časa za kakšno domačo dobroto, mogoče čevape in »ljutitu kahvu«. Na Vlašiču bomo v hotelu imeli večerjo.

 

3. dan: Vlašič – Prokoško jezero – nočitev Konjic.

Na razpolago vam bomo ponudili razvajanje v hotelu, ali vzpon z džipi do prelepega Prokoškega jezera (fakultativno), organiziramo lahko tudi treking, ki so ga začrtali prav slovenski planinci.
Okusili bomo, kako prija hrana iz neokrnjenih planin…
V popoldanskih urah nadaljujemo v Konjic, kjer bo na Trdnjavi sprejem in večerja. Nočitev v hotelu.

 

4. dan: Konjic – Neretva – Konjic

Po zajtrku se bomo prepustili začarati zgodbi »zanatlija« ter prepustili domišljijo nekega časa v Titovem bunkerju. Nato pa, če vas bo volja in če se ne boste predali bazensko-hotelskemu malodušju, gremo (fakultativno) na razburljiv rafting po Neretvi z obveznim piknikom.
Večerja in nočitev.

 

5. dan: Konjic – Lukomir – Sarajevo

Po zajtrku se bomo odpravili na celodnevno pot z džipi. V najstarejši in najvišje ležeči vasi na Balkanu, nas bodo razvajali s pristnimi okusi. Po tem izletu zmeraj potrebujemo nekaj časa zase, da uredimo vse neverjetne vtise. Pot bomo nadaljevali v Sarajevo in se prepustili večernemu korzu, utripu mesta. Večerja, nočitev v hotelu v središču mesta, kjer bomo imeli nočno življenje na dlani.

 

6. dan: Planina Romanija – Višegrad – Andričgrad – Bajina Bašta

Po zajtrku nadaljujemo pot do Višegrada. Prevzame nas zgodba Ive Andriča, Most na Drini. Občudovali bomo fascinanten podvig Emira Kusturice, ki je v čast in slavo Ivu Andriču zgradil novo mesto Andričgrad in ki s svojo arhitekturo prikazuje razvoj tega območja skozi zgodovino. Nekaj prostega časa, po prestopu meje pa se bomo z vlakom popeljali po romantični, panoramski poti Šarganska osmica in si za zaključek ogledali še filmsko mesto Drvengrad. Po večerji pa še “Srbsko veče” s trubači in folklora. Namestili se bomo v hotel v Bajini Bašti v središču mesta.

 

7. dan: Bajina Bašta – Tara – Zaovine – Šarganska osmica – Drvengrad – Bajina Bašta

Zjutraj nas bo pot vodila proti prelepi planini Tara ob jezeru Peručac, kjer nas bo čakala ladjica, s katero se bomo odpeljali proti kanjonu reke Drine. Piknik, glasba,… nočitev.

 

8. dan: Bajina Bašta – Stanišiči – Slovenija

Po zajtrku bo nekaj časa za zadnje nakupe na bližnji tržnici, nato nas domačini za slovo vabijo v njihovo najstarejšo in najbolj poznano srbsko destilarno. Poslovimo se s postankom in pogledom na hišico na skali na reki Drini in pomahamo v slovo. Nekje na polovici si bomo v etno vasi Stanišiči privoščili počitek in okusno kosilo in kaj kmalu bomo v Sloveniji, ko bomo pričeli urejati vtise, spomine, fotografije nepozabnega potovanja, ki nam bo ostalo za vedno v spominu.

 

 

Informacije o ponudbi

Cena: 540,00 €

Cena vključuje:

 • prevoz s sodobnim avtobusom, cestnine, vstopne takse, parkirnine, stroški šoferjev..
 • hoteli 3-4* /7nočitev z večerjo in zajtrkom (Jajce, Vlašič, Konjic 2x, Sarajevo, Bajina Bašta 2x)
 • vstop, ogled etno sela Ljubačka dolina, sprejem, pogostitev, hrana in folklora
 • planina Vlašič – obisk domačije, degustacija sirov
 • sprejem na Trdnjavi v Konjicu
 • vstop in ogled Titov bunker
 • stare obrti v Konjicu
 • izlet z džipi v »pozabljeno« vas Lukomir, pogostitev-hrana
 • ladja, križarjenje po kanjonu reke Drine, piknik, glasba
 • prevoz z muzejskim vlakom- Šarganska osmica
 • vstop filmsko mesto Drvengrad
 • »Srbsko veče« – razigran večer z bogato kulinariko, trubači in folkloro
 • obisk destilarne in degustacija
 • turistične in lokalne takse
 • odlično vodstvo Polone in domačinov, prijateljev, ki jih bomo spoznali na destinacijah
 • drobne pozornosti, lepi pogledi in pozitivna energija

Doplačila po želji:

zbor 1/1 sobe -140€, izbor prednjih sedežev (prve tri vrste) 10€/os, zavarovanje rizika odpovedi, manjše št. potnikov (samo, če bo potnikov manj kot 35) -20€, fakultativni izleti (Of Road Prokovško jezero s hrano -40€, Rafting s piknikom -40€, piknik 25 €).

Termini: 09.07.2019

Rezervacija

Dodatne informacije

AKCIJA 540 € TRAJA DO 6.5.2019

REDNA CENA: 630 €

Galerija slikže od
540,00 €

veliko ogledov

srbski večer z trubači

rafting, , vožnja z vlakom, križarjenje po kanjonu

...

Povezane ponudbe

(11 dni)

Albanija - nova mediteranska ljubezen

doživite to pristno balkansko deželo, ki se je je razvoj komaj dotaknil.

569.00
(3 dnevi)

Obiranje mandarin ter Bosna in Korčula

Termin: 11.10.2019

180.00
Turistična agencija Kareta - logotip
Turistična agencija s srcem.