Kamerat vabi v kino

Kam bi šli danes v kino? V Zasavje seveda, kamor nas vabijo naši prijatelji in kamerati!

Prvi in edini festival delavskega filma v Sloveniji in skoraj edinstven na svetu. Navdih za festival je bil stavka delavcev  v Hrastniku, ki so leta 1934 zahtevali in si izborili boljše pogoje dela. Če ste prijatelj kulture, filma in dostojnega dela je festival pravšnji za vas. Festival je avtentično  umeščen v lokalno okolje kar mu daje priložnost projekcije filmov izpeljati na svojevrstnih lokacijah.  Doživeli boste festival, ki skozi film kot orodje družbene kritike raziskuje položaj delavstva na presekih med zgodovino in prihodnostjo.

 

Kakor prispete v Zasavje , vas tam že pričaka naš lokalni vodnik, ki vas spremlja in zabava z anekdotami cel dan.  S tem ko bo avtobus zapeljal čez most na Savi boste vstopili v drug svet,

svet za katerega so nekateri mislili da je preteklost, ostali pa ga poznajo samo iz starih filmov.

Prispete v Hrastnik, eno izmed središč delavskega gibanja, kjer je bilo delo včasih zelo cenjeno in so delavci, še posebej knapi, uživali poseben ugled.

 Še danes bivši delavci premogovnika z ponosom , da so knapi, kar za njih to ni bil samo poklic, ampak način življenja. Vse to začutite, ko se z našim vodnikom sprehodite po ulicah in srečujete te klene, a gostoljubne ljudi.

V  TICu Hrastnik, vas lepo sprejmejo. Vsak izmed  izdelkov lokalnih obrtnikov iz stekla, lesa in premoga pripoveduje svojo zgodbo. Vsem so znani izdelki Steklarne Hrastnik, mogoče pa ste tudi že slišali za Koulmi nakit, ki ga nosijo celo hollywoodske zvezde in naše misice, vendar  Hrastnik skriva še veliko drugih zakladov.

Sledi obisk rudniškega rova, kjer si bomo  ogledali film – ja prav ste prebrali sam potek filma bo v rovu. Festival je namreč avtentično  umeščen v lokalno okolje zgodovinskih mejnikov delavskih gibanj s tradicionalno rudarsko in steklarsko delavsko kulturo in to mu daje priložnost izpeljati projekcije filmov na svojevrstnih lokacijah – v rudniški jami, kompresorski postaji in bivši delavski kopalnici – vašhavi. Tako boste lahko v pristnem vzdušju, v rudarskih prostorih, ki še vedno dišijo po premogu in železu, podoživeli vse napore knapov. Obenem bodo v tem okolju vaši čuti še bolj prebujeni in film boste doživeli na drugačen način kot bi ga v dvorani.

Po izjemni izkušnji, hrani za duha, bo potrebno nahraniti še telo. Postreženo boste dobili malico,  izpod rok naših krasnih kuharic, ki trdijo, da je vrednote zasavske kulinarike potrebno vzdrževati in jih ceniti.

Zadnja točka vam razkrije hrastniško dediščino, saj skozi razstave v hrastniškem muzeju spoznate mesto Hrastnik ''nekoč in danes ''. Muzej je zanimiv tudi ker ima številne raznolike zbirke, od arheološke zbirke, zbirke o razvoju kemične tovarne in steklarne ter rudnika, zbirke NOB, zbirke predmetov hrastniške gospode,  šolsko zbirko do zbirke igrač in marionet, slednja je še posebej ogleda vredna.

Tukaj se naša zgodba o delavskem mestu Hrastnik z edinstvenim festivalom delavskega filma zaključi in odpravite se domov. Zdi se vam, da nekdo  za vami zakliče »Srečno« kot je bil tradicionalni pozdrav rudarjev, ko so šli v jamo in iz nje in preobraženi od videnega se vam še doma poraja vprašanje spreminjajočega koncepta dela.

Informacije o ponudbi

Cena: 35,00 €

Minimalno število oseb: 2

Cena vključuje:

Obisk festivala, vstopnina za ogled 1 filma, vstopnine in oglede po programu, lokalnega turističnega vodnika cel dan, regionalno značilno malico, izvedbo in organizacijo izleta, osnovno nezgodno zavarovanje.

Popusti:

za otroke do 3 leta : gratis

za otroke do 15 leta: 15% popust

Termini: 02.07.2022

Opombe:

Darilo: uradna majica "Kamerat"

 

Rezervacija

Dodatne informacije

Možen prihod z vlakom in doplačilo za celodnevni transfer.

Festival delavskega filma »Kamerat« traja od 30.6. do 2.7.2022 v Hrastniku
Vabljeni vsi filmofili in ljubitelji premikajočih se slik !
Več informacij na : https://kamerat.org/

Galerija slikže od
35,00 €

  • obisk edinega festivala delavskega filma
  • ogled filma v edinstvenem prizorišču
  • odkrivanje revolucionarnega Hrastnika
  • gratis majica
Rezervacija

Povezane ponudbe

Celodnevni izlet

Dan v Rdečih revirjih

Obisk festivala »Rdeči revirji« 4.6.2022

29,00 € / osebo
Celodnevni izlet

Novomedijske Trbovlje

Preteklost in prihodnost sta si redko tako blizu kot v Trbovljah

0,00 € / osebo
Celodnevni izlet

Zgodbe Zasavskih knapov

Spoznavanje knapovskih zgodb od Litije do Trbovelj

29,00 € / osebo
Turistična agencija Kareta - logotip
Turistična agencija s srcem.