Hrvaško Zagorje in Zagreb s kulinaričnim posladkom

Zagorski štruklji in vino »zlatnih« goric, obisk romarskega svetišča Marija Bistrica, obisk najlepšega evropskega adventnega mesta, top iz Lotrščaka, kravata in pinkalo, muzej strtih src, ledeni park, veseli tramvaj, zagrebška griča, lectarjevo srce, platane v Zrinjevcu,…

 

Prijazen pozdrav na avtobusu našega vodnika (odhodi med 8.00 in 9.00). Pokrajina med Kamniško Savinjskimi Alpami in Hrvaškim Zagorjem je raznolika in razgibana. Vsakih nekaj kilometrov se nam pred očmi razgrne drugačen pogled: od strmih severnih sten gora, do zelenih pobočij s pašniki in gozdovi, od ravnin, s skrbno obdelanimi polji in vasicami, do blagih gričev z negovanimi vinogradi in sadovnjaki.

Najprej si bomo pogledali svetišče Matere Božje v Mariji Bistrici. Je največje hrvaško Marijino romarsko svetišče. Vsako leto se zgrne v Marijo Bistrico sto tisoč romarjev, ki se želijo pokloniti črnemu čudodelnemu kipu Matere Božje.

Nato bomo spoznali Zagorje še iz kulinarične plati. »Prihodnji teden boste na dieti, zdaj ste v Zagorju«, zabiča Mladen Micak, vinogradnik, vinar in oštir iz Marije Bistrice, njegova mama Katica pa na mizo prinese slastne zagorske štruklje. Vsaka gospodinja ima svoj recept s svojimi majhnimi skrivnostmi za testo in nadev, pove Katica, občudovanja vredna ženska z neizmerno energijo. Nato Mladen pokaže tudi svoje veličastne vinograde treh generacij na desetih hektarih in prešo iz leta 1958. V kleti, kjer najprej zapoje, ponuja gostom v pokušino vina, nagrajena z več odličji in priznanji. Dobro podkrepljeni se bomo odpravili proti glavnemu mestu naših sosedov.

Po prihodu v Zagreb se bomo z avtobusom odpeljali na krožni ogled mesta: zelena podkev, narodno gledališče, sedež univerze, železniška postaja, džamija… Že na tej poti bomo videli, da je praznično okrašeno mestece nekaj posebnega, da je prizorišč s stojnicami, tematskimi prireditvami, lepo praznično okrasitvijo, veliko. Z lokalnim vodnikom se bomo nato podali na Kaptol, kjer kraljuje Zagrebška katedrala s 108 m visokim stolpom, mimo tržnice Dolac se bomo spustili na Tkalčičevo, prisluhnili zgodbi o kravati. Na poti do Markovega trga, kjer stojita Saborna cerkev in parlament, se bomo podali mimo srednjeveških Kamnitih vrat, ki so včasih vodila v Gradec, mimogrede videli drugo najstarejšo lekarno, prisluhnili zgodbi o lectarjevem srcu, videli, kje je prav poseben Muzej strtih src, simbol Zagreba-stolp Lotrščak, se spustili z najkrajšo vzpenjačo na svetu na glavna prizorišča in Trg Bana Jelačiča in vas na koncu usmerili na prizorišča, kjer bo dovolj časa za sproščeno druženje, za dobrote, ki se nam bodo ponujale.

Informacije o ponudbi

Cena: 42,00 €

Cena vključuje:

  • prevoz,
  • vodenje,
  • ogled svetišča,
  • lokalni vodnik,
  • malica,
  • Zagorska enolončnica /štruklji/,
  • degustacija vina v Zagorju,
  • drobne pozornosti in lepe želje

Doplačila po želji:

  • zavarovanje rizika odpovedi 5€/osebo,
  • rezervacija sprednjih sedežev (1-8) 5€/sedež
Rezervacija

Dodatne informacije

Odhod avtobusa:

Ljubljana, Celje, Rogaška Slatina

Odhod iz posameznega kraja je zagotovljen ob min. 10 prijavljenih.

Zemljevid lokaciježe od
42,00 €

najlepše evropsko adventno mesto

Rezervacija

Povezane ponudbe

(2 dneva)

Beograd Na Vodi

Z nostalgijo se podajte med objekte nekdanje skupne prestolnice

109.00
(1 nočitev)

Apartmaji Vabo na Kopah

Apartmaji blizu smučišča

54.00
Celodnevni izlet

»Petzenland« – dežela Pece vabi

Pohodniški izlet, kjer vas z gondolo zapeljemo pod vrh najvišje Koroške gore

35,00 € / osebo
Turistična agencija Kareta - logotip
Turistična agencija s srcem.