Gruzija in Armenija

ZAGOTOVLJEN ODHOD IZ LJUBLJANE 27.4.2019

 

1. DAN: LJUBLJANA – TBILISI – EREVAN / UNISECOV SAMOSTAN HAGHPAT – ČUDOVITO MESTO EREVAN

Zbor potnikov v nočnih/jutranjih  urah na letališču JP Ljubljana in direkten polet s posebnim letalom v Tbilisi. Po jutranjem pristanku v Gruziji vožnja do gruzijsko – armenske meje, kjer bomo opravili obmejne formalnosti, zamenjali avtobus  in nadaljevali  do našega prvega postanka v Armeniji in sicer do znamenitega samostanskega kompleksa Haghpat, ki se  nahaja na Unescovi listi kulturne dediščine.  Po ogledu bomo nadaljevali mimo mest Vanadzor in Spitak proti Erevanu. Na poti še še postanek za ogled samostana Janeza Krstnika  in v poznih popoldanskih urah prihod v glavno mesto  Armenije, ki leži pod vznožjem mogočnega gorovja Ararat. Ogledali si bomo mesto, se sprehodili po njegovem središču, obiskali Trg republike, opero in park s stopnicami  –  kaskade. Nato se bomo zapeljali v park nad mestom in si ogledali muzej armenskega genocida (v primeru kasnejšega prihoda lahko del ogledov napravimo naslednji dan). Sledi nastanitev v  hotelu, večerja in nočitev.

 

2. DAN: KHOR VIRAP-ECHMIADZIN-ZVARTNOTS - IN DEGUSTACIJA ARMENSKEGA KONJAKA

Zajtrk in jutranja vožnja po rodovitni araratski nižini proti Khor Virapu, ki se nahaja med mestoma Artašat in Ararat, zato se nam bo odprl  čudovit pogled na sveto goro Ararat. Kralj Trdat III. naj bi sredi ravnine Araksa zaprl Gregorja Iluminatorja v jamo ter ga mučil 13 let, da bi opustil krščanstvo.

Po ogledu nadaljevanje  do Echmiadzina, verskega središča, kjer si bomo ogledali  katedralo. Mestece je, prav tako kot Zvartnots,  pod zaščito Unesca. Po ogledih bomo  za zaključek obiskali  še tovarno konjaka , ga seveda degustirali in  po želji tudi kupili. Vrnitev v hotel.   Prosto za večerno raziskovanje Erevana ali ob doplačilu večerja v  lokalni restavraciji. Nočitev.  

 

3. DAN: EREVAN – JEZERO SEVAN – SAMOSTAN SEVANAVANK – GOHSAVANK – SANAHIN - TBILISI

Zajtrk v hotelu in nato vožnja do jezera Sevan, ki je največje sladkovodno jezero v Armeniji, največje jezero v kavkaški regiji in z nadmorsko višino 1900 metrov tudi eno najvišjih jezer na svetu. Skupaj z jezeri Van in Urmi predstavlja eno od treh velikih jezer antične Armenije. Njegova površina je 940 km2 in globina vse do 83 metrov. Zanimiv bo pogled  na samostan Sevanavank, ki se nahaja na polotoku. Po obisku samostana  se bomo odpeljali po slikoviti gozdni pokrajini do mesta Dilijan, se sprehodili po starodavnih uličicah s tradicionalnimi obrtniškimi trgovinami in značilnimi armenskimi izdelki. Nadaljevali bomo do samostana Goshavank, kjer so v Armeniji najdeni najboljši hakari (nagrobniki s klesanimi križi v plitkem reliefu). Zadnji v nizu čudovitih samostanskih kompleksov v Armeniji  bo Sanahin iz leta 966, ki je prav tako na seznamu UNESCO zaščitene dediščine. Nadaljevali bomo do meje z Gruzijo, kjer bomo po opravljenih obmejnih formalnostih in menjavi avtobusa nadaljevali v gruzijsko prestolnico Tbilisi.  Nastanitev v hotelu večerja in nočitev.

 

4. DAN: TBILISI

OGLED ENEGA NAJLEPŠIH ZAKAVKAŠKIH MEST 

Tbilisi velja za enega najlepših zakavkaških mest. Ogledali si bomo cerkev Metekhi, prečkali most in se zadržali v starem del mesta, kjer je bilo mesto pri žveplenih kopelih tudi ustanovljeno. Po ozkih ulicah se bomo izgubili v labirintu barv in vrveža. Vmes bo čas za kosilo. Povzpeli se bomo do mestne trdnjave Narikala, od koder je lep razgled na ves Tbilisi z okolico. Povratek v središče mesta, kjer bomo nadaljevali mimo več kot 100 let stare sinagoge in pokukali v katedralo Sioni iz 6. stol. Nato se bomo po živahni glavni ulici Rustaveli, kjer je mnogo zanimivih trgovin s spominki in filigrani, zapeljali do veličastne cerkve Sv. Trojice – Sameba. Povratek v hotel. Večerja in nočitev.

 

5. DAN: TBILISI - ANANURI - KAZBEGI – TBILISI

VOŽNJA PO VOJAŠKI CESTI

Po zajtrku panoramska vožnja do trdnjave Fort Ananuri, kjer se bomo ustavili pred vzponom na Kavkaz. Tukaj se začenja vožnja po » vojaški cesti« do skoraj 2.400 m visokega prelaza v osrčje Kavkaza,  do vasice Kazbegi, ob meji z Rusijo. Tu nas bodo pričakali domačini, ki nas bodo s terenskimi vozili odpeljali do cerkvice Gergeti - Sv. Trojice, ki se nahaja pod goro Kazbegi (5.000 m). Po legendi naj bi prav tukaj antični bogovi pribili Prometeja, ker je človeštvu podaril ogenj. Povratek v Tbilisi in prosti čas. Po želji  tradicionalna večerja s programom,  nočitev.

 

6. DAN: TBILISI - MTSKHETA - GORI - UPLITSIHE – TBILISI

STALINOVO ROJSTNO MESTO IN MUZEJ

Po zajtrku vožnja v staro gruzijsko prestolnico Mtskheta, ki je na seznamu Unescove kulturne dediščine. Ogled katedrale Svetitskhaveli in cerkve Jvari. Nadaljevanje vožnje v Gori, rojstno mesto Stalina. Postanek pred Stalinovim kipom in obisk muzeja. Po ogledih prosto za pohajkovanje in kosilo. Nadaljevali bomo do antičnega jamskega mesta Uplitsikhe, ki so ga že pred več tisoč leti vklesali v mehak vulkanski tuf. Popoldanski povratek v Tbilisi. Nočitev.

 

7. DAN: TBILISI – SIGHNAGHI - TSINANDALI – TBILISI - LJUBLJANA

VINORODNA REGIJA KAKHETI                                                                               

Po zajtrku sledi vožnja do osrčja vinorodne regije Kakheti.  Gruzija je zibelka pridelave vina in tudi beseda vino, morda prihaja iz gruzijskega poimenovanja »gvino«. Obiskali bomo slikovito utrjeno mestece Singnaghi, ki leži nad rodovitno dolino reke Alazani, kjer so glavna vinorodna območja. Obiskali bomo posestvo romantičnega pesnika Aleksandra Čavčavadzeja. V okolici Gurjaanija bomo poskusili njihovo vino in izvedeli vse o starodavni tradiciji pridelave vina v glinenih posodah »kvevrih«. Vrnitev v Tbilisi na letališče in direkten let v Ljubljano.

Informacije o ponudbi

Cena: 1.379,00 €

Cena vključuje:

 • Direkten polet  Ljubljana Tbilisi in nazaj
 • letališke in varnostne pristojbine
 • lokalne avtobusne prevoze po programu
 • 6 x nočitev z zajtrki v hotelih 3* ali 4* po programu
 • 3 x večerja v hotelih ali lokalnih restavracijah
 •  vse zunanje oglede
 • vključene vstopnine v samostane po programu
 • degustacija vina v Gruziji
 • degustacija konjaka v Armeniji
 • lokalnega  in slovenskega vodnika
 •  stroške organizacije potovanja

Doplačila po želji:

 • enoposteljna soba – 180 EUR
 • 2 tradicionalni večerji (Erevan +Tbilisi) - 50€

Opombe:

Doplačilo za manjše število potnikov: ( 35 - 44 POTNIKOV): 130 €

Rezervacija

Dodatne informacije

Naslov stolpca 1Naslov stolpca 2Naslov stolpca 3
Poudarjena vsebina 1 Vsebina 2 Vsebina 3
Poudarjena vsebina 1 Vsebina 2 Vsebina 3
Poudarjena vsebina 1 Vsebina 2 Vsebina 3

Galerija slikže od
1.379,00 €

povratni let iz Ljubljane

fascinantni mesti Tbilisi in Erevan

Turistična agencija Kareta - logotip
Turistična agencija s srcem.