Gruzija in Armenija

ODHOD: 23.8.2019 IZ LJUBLJANE


1. dan: LJUBLJANA – TBILISI
Polet iz Ljubljane preko Istanbula v Tbilisi.

2. dan: TBILISI
Jutranji prihod na letališče v Tbilisiju in po ureditvi carinskih formalnosti transfer do hotela.
Nekaj urni počitek in osvežitev. Po zajtrku se bomo odpravili na raziskovanje prestolnice Gruzije, ki vas bo preprosto navdušila. Skozi mesto teče reka Mtkvari, kjer so bile tudi prve naselbine. Za stari del mesta so značilne ozke ulice, hiše z lesenimi balkoni, številnimi lokali, ki ponujajo okusno gruzijsko hrano,… Obiskali bomo cerkev Metekhi in spomenik Vakhtang Gorgasali. Tbilisi je poznan po mogočnih ortodoksnih cerkvah, kot sta katedrali Sioni in Sameba, ki vas bo navdušila z zlato kupolo.
Sledila bo panoramska vožnja z žičnico na razgledno točko in sprehod do trdnjave Narikala od koder bomo lahko občudovali mesto in širšo okolico. Pod nami se bodo razprostirali most Miru, rekla Mtkvari, park Rikhe, kjer se nahaja tudi izjemna koncertna dvorana in razstaviščni center Rikhe Park.

Nadaljevali bomo v muslimanski četrti z zunanjim ogledom obokanih termalnih kopališč ter malo mošejo in se sprehodili po kanjonu Legvtakhevi, ki se zaključi s slapom. Za konec pa še sprehod po aveniji znanega gruzijskega pesnika Rustavelija. Prenočevanje.

3. dan: TBILISI – ANANURI – GUDAURI – KAZBEGI
Zajtrk. Odpravili se bomo proti gorskemu predelu Gruzije, v osrčje Kavkaza. Vožnja po transkavkaški vojaški cesti  ponuja prečudovite razglede in svežino gorskega zraka. Na poti se bomo ustavili še ob antični trdnjavi Ananuri in občudovali vodno zajetje/jezero Zhinvali. Preko 2.400 m visokega prelaza Jvari bomo prispeli v vas Stepantsminda, ki je idealno izhodišče za številne pohodne in gorske ture. Kazbeg (5.047 m) vas bo navdušil z neokrnjeno naravo in impozantnimi vrhovi Kavkaških gora.
Obiskali (peš ali z džipi) bomo cerkev sv. Trojice Gergeti, ki je na višini 2.170 m.
Namestili se bomo v znanem zimskem letovišču Gudauri. Prenočevanje.

4. dan: KAZBEGI – MTSKHETA – GORI – UPLISTSIKHE – AKHALTSIKHE
Po zajtrku se bomo odpeljali v Mtskheta, mesta na sotočju rek Mtkvari in Aragvi, ki velja za eno najstarejših in najreligioznejših mest v Gruziji. Ogledali si bomo ortodoksni samostan Jvari iz 6. stoletja in katedralo Svetitskhoveli, ki je uvrščen na UNESCOV seznam svetovne dediščine in sta izjemni primeri gruzijske arhitekture in umetnosti.
Pot bomo nadaljevali do Gorija, kjer bomo obiskali Stalinov muzej, kjer se bohoti več kot 60 000 artefaktov iz časa življenja zloglasnega voditelja. Med njimi je tudi vlak s katerim se je Stalin odpravil na konferenci v Yalto in Potsdam.
Naslednji postanek bomo naredili v Uplistsikhe, mestu jam. Mesto s formacijami iz zgodnje železne dobe in poznega srednjega veka imenujejo tudi »Gospodova trdnjava«. Ponaša se z edinstveno kombinacijo različnih stilov oblikovanja kamnov kultur iz Anatolije in Irana ter poganske in krščanske arhitekture. Nadaljevanje poti v Akhaltsikhe. Namestitev in prenočevanje.

5. dan: AKHALTSIKHE – VARDZIA – GYUMRI
Zajtrk. Prvi postanek bomo naredili na hribčku ob mestu Akhaltsikhe, kjer se razprostira mogočna trdnjava Rabati, vojaški objekt iz 13. stoletja. Pot bomo nadaljevali v Vardzio – samostan vklesan v skalo gore Erusheti v obliki jam in skalnih prehodov, ki so ga zgradili v drugi polovici 12. stoletja. Nadaljevanje poti v Armenijo, v mesto Gyurmi. Namestitev in prenočevanje.

6. dan: GYURMI – YEREVAN
Po zajtrku in krajšem ogledu Gyurmija se bomo odpravili proti glavnemu mestu Armenije, Yerevanu. Ogled metropole, ki je eno najstarejših mest na svetu  in glavnih znamenitosti: Trg Republike, parlament, Nacionalna akademija za znanost, opera in kip Matere Armenia, od koder se razprostira čudovit razgled na zgodovinski del mesta, dolino in goro Ararat v ozadju. Po kosilu ogled knjižnice Matenadaran, ki je poznana po več kot 17.000 rokopisih iz antike in srednjega veka. Obiskali bomo še spomenik genocidu. Namestitev in prenočevanje.

7. dan: YEREVAN – GEGHARD – ECHMIADZIN – ZVARNOTS – YEREVAN
Po zajtrku nas bo pot vodila v Geghard, samostan, ki stoji v čudoviti soteski in je v celoti narejen iz kamna ali izklesan iz skale. Samostan je uvrščen na seznam svetovne dediščine UNESCA. Naslednji postanek bo v mestu Vagharshapat, kjer si bomo ogledali katedralo Etchmiadzin, ki velja za zibelko armenske apostolske cerkve. Zgodovinski viri trdijo, da je to prva katedrala, zgrajena v antični Armeniji in velja za najstarejšo katedralo na svetu. Obiskali bomo tudi mesto Echmiatsin v provinci Armavir Marz, ki se ponaša z ostanki iz kamene, bronaste in železne dobe.
Povratek v Yerevan in prenočevanje.

8. dan: YEREVAN – KHOR VIRAP – NORAVANK – SELIM – SEVAN – DILIJAN
Zajtrk. Prvi postanek bomo naredili ob mogočnem, z obzidjem obdanem samostanu Khor Virap, ki je bil aktiven v obdobju med 4.-17. stoletjem. Od tod se razprostira čudovit razgled na pettisočak Ararat, kjer naj bi pristala Noetova barka (biblična pripovedka). Pot bomo nadaljevali do mesta Artashata, ki je imel pomembno vlogo v času Svilne poti in je bil tudi ena izmed mnogih postojank Marca Pola na poti Indijo. Postanek pri samostanu Noravank. Vožnja po slikovitem armenskem višavju in obiskali Selim Caravanserai (l. 1332). To je najbolj ohranjena postojanka, ki je služila kot prenočišče oz. zavetje za trgovce na poti čez gorovje Selim.
Pot bomo nadaljevali čez prelaz Selim (2.410 m) do znanega jezera Sevan, ki ni le največje v Armeniji temveč na območju celotnega Kavkaza. Velja tudi za eno največjih visokogorskih jezer v Evraziji.
Nadaljevanje v Dilijan, namestitev in prenočevanje.

9. dan: DILIJAN – SIGNAGHI – TSINANDALI – TELAVI
Po zajtrku se bomo vrnili v Gruzijo in obiskali najmanjše mesto v Gruziji, Signaghi. Mesto se nahaja v osrčju vinorodne regije in nas bo navdušil z ozkimi, tlakovanimi ulicami, pastelnimi hišami in čudovito pokrajino, ki ga obdaja. Signaghi je zaradi poročne hiše poznan tudi kot mesto ljubezni, saj se lahko pari v njej poročijo katerikoli del dneva. Mesto se nahaja na strmi vzpetini od koder se ponuja prekrasen pogled na dolino Alazani in Kavkaz v daljavi.
Pot bomo nadaljevali do samostana Bodbe. Katedrala je bila zgrajena v 4. stoletju, na vrhu grobnice Sv. Nine, ki je krščansko vero prinesla v Gruzijo. Samostan je še vedno aktiven in je priljubljena romarska točka. Na poti v Telavi bomo obiskali še muzej Tsinandali, kjer bomo poskusili tudi tradicionalna lokalna vina. Namestitev in prenočevanje.

10. dan: TELAVI – TBILISI – SLOVENIJA
Po zajtrku odhod proti Tbilisiju. Prosto do odhoda na letališče za samostojne oglede in nakupe.
Transfer na letališče in polet proti Sloveniji. Prihod v večernih urah.

Informacije o ponudbi

Cena: 1.290,00 €

Cena vključuje:

letalski prevoz Evropa – Tbilis – Evropa, letališke takse in varnostne pristojbine, transfer letališče – hotel – letališče, namestitev v hotelih 4* (soba 1/2), nočitev z zajtrkom po programu, prevozi in ogledi na opisani relaciji, vstopnine in degustacija, slovensko vodenje na potovanju, organizacijo potovanja

Doplačila po želji:

večerje 9 - 13 €/os./dan, storitve, ki niso vključene v ceno potovanja

Termini: 23.08.2019

Opombe:

1.290,00 €/OS. - min. 30 oseb
1.390,00 €/OS. - min. 20 oseb

Rezervacija

Galerija slikže od
1.290,00 €

ogled velko znamenitosti

pestro dogajanje

-50€ / osebo za rezervacije do 28.2.2019

Turistična agencija Kareta - logotip
Turistična agencija s srcem.