Festival Funšterc

Dobrodošli v Zasavje!

Funšterc, festival zasavske kulinarike, je želja po ohranitvi tradicionalne zasavske kulinarike, promocije le-te in tudi ena izmed največjih, enodnevnih turističnih prireditev v Zasavju.

Pred leti se je ideja o turistični prireditvi v Zasavju zdela utopična, a so nekateri zanesenjaki vendarle poprijeli za delo in uspeli prirediti kulinaričnih festival, ki želi z tradicionalno kulinariko v te nekdanje rudarske kraje privabiti tudi turiste, ne le iz drugih krajev Slovenije, temveč tudi iz tujine.

 

Dobrodošli v Hrastnik!

Kakor prispete v Zasavje , vas tam že pričaka naš lokalni vodnik, ki vas spremlja in zabava z anekdotami cel dan. S tem ko bo avtobus zapeljal čez most na Savi boste vstopili v drug svet, v Hrastnik, star rudarski kraj s posebno kulturo, ki jo imenujejo »knapovščina«.

To je način življenja bivših delavcev premogovnika Hrastnik, katerega vitalni del je bila hrana. Hrana, ki je bila preprosta, a je včasih bila tudi edini svetli trenutek v delavniku knapa, kar dokazuje poimenovanje ene izmed jedi, »knapovsko sonce«.

Prva točka je zato hrastniški muzej, ki vam razkrije hrastniško dediščino, saj skozi razstave spoznate mesto Hrastnik ''nekoč in danes ''. Muzej je zanimiv tudi ker ima številne raznolike zbirke, od arheološke zbirke, zbirke o razvoju kemične tovarne in steklarne ter rudnika, zbirke NOB, zbirke predmetov hrastniške gospode, šolsko zbirko do zbirke igrač in marionet, slednja je še posebej ogleda vredna.

Sledi ogled rudarskih prostorov, kjer se resnično se podate v svet knapov in njihove kulture, saj imajo svoj način izražanja, obnašanja in običajev, ki neiniciiranim sploh ni razumljiv. V teh prostorih, ki še vedno dišijo po črnem zlatu, premogu, začutite duh generacij, ki so izkopavale premog, med tem ko se sprehodite mimo kompresorske postaje in skozi strojnico.

 Tukaj vas pričaka gospod Anton, lokalni čebelar. Gospod bo predstavil svet čebel in način svojega čebelarjenja. Anton se z čebelarstvom ukvarja že od leta 2013, v svojo dejavnost pa je začel uvajati tudi apiterapijo. Pogostil vas bo z degustacijo domačih dobrot in tako boste že dobili prvi okus zasavske kuhinje.

Seveda pa se morate ustaviti še v TICu Hrastnik, kjer vas lepo sprejmejo. Vsak izmed izdelkov lokalnih obrtnikov iz stekla, lesa in premoga pripoveduje svojo zgodbo. Vsem so znani izdelki Steklarne Hrastnik, mogoče pa ste tudi že slišali za Koulmi nakit, ki ga nosijo celo hollywoodske zvezde in naše misice, vendar Hrastnik skriva še veliko drugih zakladov.

Potem se podate z vodnikom na festival, v vrvež med stojnicami, kjer že od povsod diši po dobrotah Hrastniških kuharic in kuharjev. Festival je tudi druženje ter sproščeno tekmovanje med različnimi ekipami v inovativni pripravi funšterca ter krumpantoča, tradicionalnih zasavskih jedi. Zmagovalne ekipe določi strokovna komisija in tudi obiskovalci. Zraven pa poteka še  spremljevalni program za otroke, prikaz tradicionalnih obrti ter prodajo domačih izdelkov iz lokalnih ekoloških kmetij. Tako se najde nekaj za vsakega in lahko res začutite in okusite gostoljubnost zasavskih ljudi.

Po tako polnem dnevu se s polnimi trebuščki dobrot in glavo polnih vtisov odpravite domov.

 

Informacije o ponudbi

Cena: 28,00 €

Cena vključuje:

Predstavitev čebelarja z degustacijo, lep spominek, ogled rudarskih površin, vstopnino v muzej, lokalnega turističnega vodnika cel dan,  vstopnino na festival ( lahko poješ kolikor želiš), izvedbo in organizacijo izleta, osnovno nezgodno zavarovanje.

Doplačila po želji:

avtobusni prevoz, pijača ob obrokih, dodatne vstopnine in degustacije.

Termini: 10.09.2022

Rezervacija

Dodatne informacije

Izlet skupaj s festivalom kulinarike možen samo na dan festivala, 10.9.

Več informacij glede festivala: TIC Hrastnik: 040 423 756

Rezervacije izleta: Kareta turizem , 031 721 784 , info@kareta.si

Lahko pa vam na katerikoli dan v letu organiziramo izlet po Zasavju in Hrastniku posebej za vašo skupino z programom po želji.

Galerija slikže od
28,00 €

  • odkrivanje Zasavja!
  • dan poln doživetij
  • in dobre kulinarike!
  • gratis spominek
Rezervacija

Povezane ponudbe

Celodnevni izlet

Zgodbe Zasavskih knapov

Spoznavanje knapovskih zgodb od Litije do Trbovelj

29,00 € / osebo
Celodnevni izlet

Novomedijske Trbovlje

Preteklost in prihodnost sta si redko tako blizu kot v Trbovljah

0,00 € / osebo
Turistična agencija Kareta - logotip
Turistična agencija s srcem.