Šolski izlet v Geopark

GEOPARK KARAVANKE (Avstrija)

 

9:30 – 11:00

Zjutraj si boste ogledali info center Geopark Karavanke v Železni Kapli.

Na »Geopuls mizi«, boste lahko s pomočjo pisala in knjige, interaktivno ter igrivo odkrivali lastnosti regije. Tu boste prav tako našli odgovor na to, kako so Karavanke pravzaprav nastale in iz česa so zgrajene. Druga posebnost info centra je tako imenovana geološka ura – preko animacije je nazorno prikazan celoten geološki razvoj Zemlje. Na novo pridobljeno znanje boste lahko preizkusili pri športni igri »Geopark skok in tek« ali prek »Geo kviza«.

11.30 – 13.00

Potem boste obiskali Obirske jame, enega najbolj zanimivih naravnih čudes Avstrije, z razlago v slovenščini. Jame so odkrili leta 1870, ko so še iskali rudo. Videli boste prelep podzemni svet in fantazijske oblike kapnikov. Živi kapniki, kot so tukaj, so v jamah po Evropi redkost. Jame se nahajajo nad Železno Kaplo, na nadmorski višini 1078 m, s koder je čudovit panoramski razgled. Na koncu vodenega ogleda vas čaka tudi akustično presenečenje.

INFORMACIJA: Temperatura v jamah je konstantnih 8° C. Do Obirskih jam lahko pridemo le z avtobusom, možen je samo voden ogled in traja približno 90 minut. Vstop v jamo od četrtega leta naprej.

14.00 – 16.00

Voden ogled kraja Globasnica. Obiskali boste romarski muzej, ki prikazuje zgodovino kraja s posebnim poudarkom na rimskem obdobju. Še ena posebnost v Globasnici je grad Elberstein. Mizar Johann Elbe je »grad« sam zgradil in si s tem izpolnil svoje dolgoletne sanje.
Možnost obiska posebne delavnice, kjer spoznamo mozaično umetnost in tudi sami poskušamo izdelati mozaik.

Po želji, ali če čas dopušča, je možen tudi ogled hriba sv. Eme ali »Hemmaberga«, kjer so skozi tlorise prikazane starokrščanske cerkve in objekti iz 5. In 6. stoletja, sama zgodovina hriba pa sega nazaj v Keltske čase.

 

GEOPARK KARAVANKE (Slovenija)

 

9.00 - 11.00

Ogled nekdanjega rudnika svinca in cinka, sedaj urejenega kot muzej, ki prikazuje zgodovino delovanja rudnika in življenje rudarjev. V muzejski rudnik se boste popeljali s pravim rudarskim vlakom in globoko v osrčju Pece spoznali skrivnosti rudarskega dela. Po ogledu rudnika si boste ogledi zbirke mineralov, rudnin, fosilov in v rudarskem stanovanju spoznali, kako so nekdaj živeli rudarji.

INFORMACIJA: Temperatura v rudniku je konstantnih 8° C. Možen je samo voden ogled in traja približno 90 minut.

11.00 - 12.30

Obisk info centra Geopark Karavanke z multimedijsko predstavitvijo Geoparka. Tukaj boste lahko kupili spominke in si v avtentičnem okolju ogledali kovaško delavnico  ter  se sprehodili po doživljajskemu parku. S sprehodom po labirintu boste spoznali skrivnosti Kralja Matjaža, odkrili boste tudi, kdo je tu živel pred 220 milijoni let, ko so v morju nastajale kamenine mežiških rudnikov. Svoje plezalne sposobnosti pa boste lahko preskusili na posebni plezalni steni.

Sledil bo kratek pohod po učni poti do bližnjega kraja Mežice. Vodnik na poti bo podal veliko zanimivih podatkov o zgodovini rudarskega kraja.

13.30 – 15.00

Z avtobusom se boste zapeljali do doline Tople, kjer boste občudovali najvišjo goro na Koroškem, goro Peco, se sprehodili po sočnih zelenih travnikih skozi eno najlepših dolin v regiji.

Najprej se boste ustavili pri stavbi info točke Topla, kjer boste dobili informacije o Geoparku Karavanke in skozi razstavo izvedeli več o Periadriatskem šivu, ki poteka tukaj skozi dolino ter je stičišče afriške in evrazijske litosferske plošče. Skozi animirane filmčke boste spoznali katere ptice živijo na tem območju, kakšno je rastlinje, značilnosti tal in še veliko več. Sprehod po učni poti z različnimi postajami in klopmi za počitek. Na koncu si boste od zunaj ogledali star ohranjen mlin in izvedeli od vodnika, kako se včasih v živeli kmetje in knapi.

15.20 – 16.30

Postanek v Črni na Koroškem za ogled muzeja na prostem, ki prikazuje rudarsko tradicijo.

Po želji, ali če čas dopušča, je možen tudi voden ogled etnografske zbirke s prikazom vsakdana dobrosrčnih, a zadržanih Korošcev in razstave o olimpijcih iz Črne, kjer je poseben del posvečen smučarki Tini Maze.

Informacije o ponudbi

Cena: 10,50 €

Cena vključuje:

GEOPARK KARAVANKE (AVSTRIJA)

CENA vsebuje: vstopnino v info center Železna Kapla, ogled obirskih jam, ogled muzeja v Globasnici, lokalno turistično vodenje.

GEOPARK KARAVANKE (SLOVENIJA)

CENA vsebuje: vstopnino za ogled muzejskega rudnika in info centra, lokalno turistično vodenje.

Doplačila po želji ob prijavi:

GEOPARK KARAVANKE (AVSTRIJA in slovenija)

Avtobusni prevoz.

Doplačila po želji na destinaciji:

GEOPARK KARAVANKE (AVSTRIJA)

Kosilo, ogled gradu v Globasnici, obisk delavnice izdelovanja mozaikov.

GEOPARK KARAVANKE (SLOVENIJA)

Kosilo, ogled etnografske zbirke, ogled razstave o olimpijcih.

Opombe:

GEOPARK KARAVANKE (SLOVENIJA)

Za srednješolce je lahko namesto ogleda rudnika in sprehoda po učni poti, bolj aktiven program kolesarjenja po opustelem rudniškem rovu in ogled muzeja (razlika v ceni: doplačilo 11 €). Starostna omejitev 10 let.

Rezervacija

Dodatne informacije

GEOPARK KARAVANKE (AVSTRIJA)

CENA:

Minimalno 20 oseb

Minimalno 30 oseb

Otroci

20,00 €

18,50 €

Odrasli

29,00 €

27,50 €

 

GEOPARK KARAVANKE (SLOVENIJA)

CENA:

Minimalno 20 oseb

Minimalno 30 oseb

Otroci

12,00 €

10,50 €

Odrasli

14,50 €

13,00 €


Galerija slik

Zemljevid lokaciježe od
10,50 €

Nekaj, kar mora vsak šolar doživeti!

  • Odkrivanje prvega Geoparka v Sloveniji
  • Bogata kulturna in naravna dediščina
  • Učenje zna biti zabavno
Rezervacija

Povezane ponudbe

(3 nočitve)

Grta pa dovta - okovo in okovo

Tridnevni izlet na Koroškem - doživite najboljše kolesarske ture na Koroškem!

125.00

Povezane novice

17 maj

Burjakove peči in Topla

Raj za plezalce na Koroškem!
preberi več

06 jan

Koroška košta

Ena od najbolj značilnih lastnosti Korošcev je spoštovanje tradicije!
preberi več

06 jan

Koroška špraha

Koroški jezik je preprosto prelep in prebogat, da bi ostal skrit, kaj šele da bi času dovolili, da ga izbriše.
preberi več

17 maj

Pravljična vas na Lešah

Kjer pravljična bitja še živijo!
preberi več

Turistična agencija Kareta - logotip
Turistična agencija s srcem.